PROTESTNI SHOD

FOTO: Slovenija je rekla stran s sovraštvom in z nehumano politiko

Čeprav so organizatorji poudarili, da politične stranke pri organizaciji demonstracij ne sodelujejo, prav tako politikov niso povabili med govornike, smo videli nekaj znanih obrazov iz politične srenje.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Na Trgu republike se je množica zbranih danes zavzela proti politiki sovraštva in nehumani politiki. Z rdečimi baloni v obliki srca v rokah in s transparenti so opozorili, da je treba sovraštvo ustaviti, dokler je čas. »Ne dovolimo, da nam zavlada,« so izpostavili na shodu.

Opozorili so na različne oblike sovraštva – nacionalizem, rasizem, sovraštvo proti ženskam, izkoriščanje delavcev – in obsodili ustrahovanje in manipulacije. Na transparentih je bilo med drugim videti opozorila, da sejanje strahu, sovražnosti in laži vodi v totalitarizem, in pozive Ne pričaj po krivem proti svojemu bližnjemu ter Ukinimo sovražni govor na spletu. Na demonstracije sta prišli 'strašit' tudi dve maskoti strahu.

»Dober dan, Slovenija zelena«

Zbrane je nagovorilo več predstavnikov različnih nevladnih organizacij in aktivistov za pravice ranljivih skupin in proti različnim oblikam diskriminacije. Med drugim so opozorili, da nobena družba ni izboljšala življenja s kratenjem pravic določenim skupinam ljudi. Ivana Djilas, režiserka in avtorica kolumn, se je med drugim prepoznala v besedah, kot so čefurka, migrantka, feministka, prekarna delavka, liberalna ženska ... »In danes sem še pogumna, ker sem v to prisiljena,« je dejala. Sindikalistka Ana Jakopič je poudarila, da je tudi delavski boj boj za Slovenijo brez strahu. Delavstvo zahteva svoje pravice, je dejala.
FOTO: Blaž Samec, Delo
FOTO: Blaž Samec, Delo

Nekateri zbrani so izrazili nasprotovanje žici na meji in deportacijam. S tem so se med drugim postavili v bran tudi sirskemu beguncu Ahmadu Šamiju, ki se je skupaj z zastopnikom Miho Blažičem udeležil demonstracij in je zbrane pozdravil z besedami: »Dober dan, Slovenija zelena.« Ob tem je v slovenščini pozdravil ljudi vseh veroizpovedi in poudaril, da trenutno živi v Sloveniji, državi, ki je lepa in varna in jo vidi kot drugo mamo. Opozoril je na težko življenje in dejal, da »kdor govori, da begunec dobi 2000 evrov, laže«.

Opozorilo mladim

Dijak Žan Florjanič je v imenu mladih, »ki so prihodnost te države«, poudaril, da je mirno prepuščanje radikalnim tokovom napačno sporočilo. »Ne smemo se v zgodovino zapisati kot generacija, ki je mirno dopuščala razčlovečenje vseh oblik in nemo opazovala razkroj humanega vrednostnega sistema,« je dejal. Dodal pa: »Evropo preplavlja pandemija in mi smo edini protistrup.«
FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Življenje v strahu sta zavrnili tudi pisateljica in aktivistka Urška Sterle ter Maja Peharc s spletnega medija, ki se zavzema proti seksizmu. Zadnja je opozorila, da družbo tvorimo vsi in da ženske ne bodo dovolile, »da nas strašijo s posilstvi, da nas v imenu varnosti ščuvajo proti migrantom, da nas označujejo s prostitutkami, da nam vzamemo pravico do splava, da smo manj vredne, ker nimamo otrok ... Stran s sovraštvom,« je pozvala. Proti sovražnemu govoru se je zavzel tudi okoljski aktivist Uroš Macerl.

Protestirali tudi poslanci

Čeprav so organizatorji poudarili, da politične stranke pri organizaciji demonstracij ne sodelujejo, prav tako politikov niso povabili med govornike, pa je bilo videti med množico tudi nepovezanega poslanca in nekdanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka ter nekaj poslancev Levice, na čelu z Luko Mescem, in predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Demonstracij se je udeležil tudi nasprotnik shoda s slovensko zastavo v roki.
FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Demonstracije proti politiki sovraštva je organizirala civilnodružbena koalicija Brez strahu. Ob napovedi dogodka pa so pojasnili, da gre za široko, neformalno in odprto koalicijo posameznikov in civilnodružbenih iniciativ, »ki ne pristajajo na nadaljevanje in krepitev politike sovraštva«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije