USPEH V TUJINI

FOTO: Slovenca s cvetjem okrasila vatikansko baziliko

Objavljeno 31. december 2013 11.17 | Posodobljeno 31. december 2013 11.17 | Piše: Primož Hieng

Cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič sta krasila baziliko sv. Petra in papeževo ložo.

Sabina Šegula pri krasitvi bazilike sv. Petra. Foto: Peter Ribič

Letošnji božič v Vatikanu je bil nekaj posebnega že zaradi polnočnice v razkošno okrašeni baziliki sv. Petra v Vatikanu, ki jo je prvič daroval papež Frančišek v vlogi poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Droben delček k lepoti okrasja cerkve in papeževe lože sta po svojih najboljših močeh prispevala tudi dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, cvetličarja, sodelavca Biotehničnega centra Naklo. Tik pred koncem leta sta podobno okrasitev pripravila v frančiškanski cerkvi v Kamniku, kjer smo lahko spoznali, kako je potekalo njuno delo v Vatikanu.

Posebno pozornost so pred polnočnico kot ponavadi namenili okrasitvi bazilike sv. Petra, mogočne cerkvene stavbe, ki je sinonim za celotni Vatikan. Slovenska cvetličarja pravita, da so na zadnji dan njunega sodelovanja, tako rekoč pred poldnevom in tik pred svetim večerom, v baziliko sv. Petra še nosili zelenje, cvetje in drugo okrasje. Celotna krasitev je trajala kar štiri dni, slovenski prispevek pri tem delu pa je zagotovo nekaj posebnega, saj sta bila edina tujca med cvetličarji.

Osrednja loža bazilike sv. Petra je tisti prostor, kjer papež dvakrat na leto, za veliko noč in božič, podeli svoj tradicionalni blagoslov urbi et orbi ljudem na trgu in vsem po svetu, ki spremljajo prenos te slovesnosti na TV-ekranu. Sabina Šegula in Peter Ribič sta doslej trikrat sodelovala pri velikonočnem krašenju, letos prvič za božič. Prav slovenska florista sta izdelala tudi cvetlični aranžma, ki je krasil osrednjo ložo bazilike.

In kako sta začela sodelovati pri tej zanimivi nalogi in izkušnji? »Leta 2011 sva poslala pismo na slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu s prošnjo, da bi si rada ogledala priprave na okrasitev za velikonočne slovesnosti,« pravi Sabina Šegula. »Takrat so nama slovenski diplomati odprli vrata Vatikana in na veliko presenečenje so naju sprejeli za svoja,« dodaja Peter Ribič. »Taka ureditev mogočne bazilike sv. Petra je s strokovnega vidika zagotovo nekaj posebnega in drugačnega, je pa to delo zelo naporno. Štiri dni smo bili na nogah, vsak dan od 7. do 16. ure, razen na že skoraj praznični 24. december, sveti večer, ko smo delali do 13. ure. O razsežnostih take krasitve zgovorno priča podatek, da smo pripravili 80 metrov dolgo okrasitev oltarja, polkroga pred njim in Berninijevih stebrov. Vse je bilo v zelenju, ki je barva in simbol večnosti, ter v rumeni in beli barvi, to pa sta barvi vstajenja in ne nazadnje tudi barvi Vatikana. V božični krasitvi moram omeniti še rdečo barvo: uporabili smo božji les, ki ima rdeče bunkice, ter nekaj božičnih zvezd z značilnimi rdečimi listi in rdeče vrtnice. Tako kot v baziliki smo tudi v loži za podlago uporabili veje jelke in pozlačene storže, prav tako pozlačene evkaliptusove vejice, vrh vsega pa so bile bele vrtnice in prav take barve orhideje.«

»Aranžmaji morajo biti kompaktni, dopolnjevati morajo baročno pozlato oltarja in Berninijeve stebre,« pravi Sabina. »V dovoljenih mejah lahko izdelava svoje kreacije iz cvetja in zelenja, ki je na voljo. Svoje delo sva opravila zelo natančno, s številnimi detajli, tako da je bilo to med prenosom po televiziji tudi lepo vidno. Cvetje in zelenje za božično okrasitev znamenite vatikanske bazilike smo dobili iz Nizozemske in italijanske dežele Apulije, za vse skupaj pa so poskrbeli vatikanski vrtnarji.«

Peter Ribič je še povedal, da baziliko sv. Petra v Vatikanu krasijo trikrat, najprej pred božičem, nato to cvetje in zelenje odstranijo, in že se začne okraševanje pred novim letom, teden dni pozneje pa še krasitev pred praznikom svetih treh kraljev. »Ko se najina misija končuje, naju že vabijo za naprej. Leta 2014 bo v Vatikanu še dodatna slovesnost, kanonizacija dveh papežev, ki bo teden dni po veliki noči, ko ju bodo razglasili za svetnika. Takrat bo v svetem mestu zagotovo nepopisna gneča, zato se bova po vsej verjetnosti na pot podala pred veliko nočjo,« sklene Ribič.

Deli s prijatelji