VELIK ULOV

FOTO: Se kopate v jezerih? Poglejte, kakšna mrcina je prijela za Radov trnek

Rado Vrbnjak ujel soma, težkega kar 70 kilogramov. Na prikolico so mu ga pomagali natovoriti gasilci.
Fotografija: Ribo so mu pomagali odpeljati gasilci.
Odpri galerijo
Ribo so mu pomagali odpeljati gasilci.

MIKLAVŽ PRI ORMOŽU – Slovenski gasilci so vedno pripravljeni pomagati. Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu so minulo soboto ob 7.30 imeli dokaj nenavadno intervencijo. Šli so namreč na pomoč stanovskemu kolegu, svojemu tovarišu iz društva, zagrizenemu ribiču Radu Vrbnjaku, saj sam ni mogel natovoriti mrcine, ki jo je potegnil iz vode. V Ormoškem jezeru je ulovil kapitalnega soma in le s težavo mu ga je uspelo spraviti na suho. Tam so ga izmerili in stehtali: 226 cm in 70 kg.

Som je največja sladkovodna riba, ki lahko zraste tudi do treh metrov v dolžino in doseže več kot 150 kg. Uradno največji ulovljeni je meril 2,67 m ter tehtal 127 kg. Prehranjuje se pretežno z drugimi ribami, pogosto pa tudi z mrhovino ali celo vodnimi pticami. In čeprav so nekateri menili, da bi Rado ujetega soma moral stehtati in zmeriti ter spustiti nazaj v jezero, kar bi prineslo veliko potomcev, ribiči menijo drugače. Som je namreč roparica in zlasti upravljavci ribnikov so običajno veseli, da se takšne kapitalce odstrani. Menijo namreč, da tako velika riba »ne prinaša nič dobrega, ker je zaradi velikosti pojedla že zelo velike zdrave ribe, in ne le majhnih in bolnih. Naše vode zaradi prenaseljenosti s somom žal postajajo zelo puste, določeni ribniki in jezera zaradi takih kapitalnih somov izumirajo! Razumite ta izplen kot pozitivnega za Ormoško jezero, kajti somov je v njem absolutno preveč!«

Ribo so mu pomagali odpeljati gasilci.
Ribo so mu pomagali odpeljati gasilci.

V Sloveniji som poseljuje Ljubljanico, Savo, Muro, Dravo s pritoki, Krko, Savinjo, Vipavo, pa tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, Perniško in Blaguško jezero ipd. Ribiči ga vlagajo tudi v večje ribnike, predvsem zaradi športnega ribolova, saj je poleg tega, da je dokaj pomembna gospodarska riba, privlačen tudi za športne ribiče, ki ga lovijo na vobler, trnek in blestivke. Ponekod v Evropi ga ogroža onesnaževanje in prevelik izlov. V zadnjih desetletjih so začeli mladice vzrejati tudi umetno in jih vlagati v vodotoke. Pri nas so ukrepi za zaščito soma najmanjša lovna mera, lovopust v času drsti ter zavarovanje drstišč. O. B.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas