DRŽAVNO PRVENSTVO

FOTO: Romana s plugom premagala vse fante

Objavljeno 21. september 2019 10.27 | Posodobljeno 21. september 2019 10.27 | Piše: Jaroslav Jankovič

V Prekmurju 63. državno prvenstvo oračev in 25. tekmovanje dijakov.

Prikaz tekmovanja s starim plugom. FOTO: Rok Horvat
V Tešanovcih in Mlajtincih pri Moravskih Toplicah se je v sončnem vremenu na poljih okoli vasi v oranju strnišča in ledine pomerilo 19 oračev iz devetih slovenskih regij in osem dijakov biotehniških šol. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah, in sicer s plugi krajniki in obračalnimi plugi.

Plug krajnik je tradicionalni plug, ki je še danes pogost, brazdo reže in premetava v eno stran. Obračalni je prav tako stara pogruntavščina, vendar ga je bilo zaradi še ne razvite tehnologije na koncu njive težko obračati. Danes je zelo priljubljen, saj kmetom prihrani do 10 odstotkov goriva.

image
Pravilno zorana njiva izboljša pridelek in močno olajša kmetu delo. FOTO: Rok Horvat

Vsak tekmovalec je moral preorati 16 arov, to je 1600 kvadratnih metrov, nato pa so se po oranju sprehodile sodniške trojke in ga ocenile na podlagi 12 meril. Med drugim ocenjujejo globino in naleganje brazde, ocenijo količino ostankov zelenila, ali je orač oral naravnost ali ga je zanašalo in je vijugal. No, za naše preprosto oko so bile vse njive skoraj zgledno zorane, o zmagovalcu so odločale malenkosti.

image
Zmagovalke v spretnostni vožnji s traktorjem. FOTO: Rok Horvat

Na polju v Tešanovcih je bilo že več ur pred začetkom tekmovanja zelo živahno. Orači in obiskovalci tekmovanja so se zgrinjali z vseh koncev Slovenije. Čudili smo se, čemu tekmovalci že debelo uro pred nastopom skačejo okoli traktorja in pluga, merijo z metrom, nastavljajo nagib in globino brazde, vijačijo in s težjim kladivom tolčejo po plugu.

image
Ralo so včasih vlekli konji. FOTO: Rok Horvat

Priprava pluga je ključna. Da bi bolje rezal, ga je treba dobro nabrusiti. Izjemno pomembna je denimo razdalja med dvema raloma. Če je njiva dobro zorana, bo poljščina dobro rasla. Ker je manj plevela, je škropljenja manj. Dobro zorana njiva kmetu prihrani zelo veliko dela.

image
Romana Kumin, zmagovalka 25. državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju v kategoriji plugi krajniki. FOTO: Rok Horvat

Pri oranju z obračalnimi plugi se je najbolje znašel Igor Pate iz Dolenjske. Gre za dvojni plug, ki ga orač na traktorju na koncu njive, ko naredi obrat za 180 stopinj, obrne, kot bi obračal dlan. Tako z oranjem v nasprotno smer brazde meče v isto smer kot ob prihodu. Pri oranju s plugom krajnikom pa je njivo najlepše zoral Anton Flak iz Bele krajine.

image
Sodniki Jože Šemen, Franc Kavšek, Miha Cerar in tekmovalca orača Jože Zver in Jožef Režonja. FOTO: Rok Horvat

Zanimivo je bilo tudi tekmovanje mlajših oračev, dijakov srednjih kmetijskih šol Slovenije. Med dijaki – in dijakinjami – je s plugom krajnikom najbolje orala Romana Kumin z Biotehniške šole Rakičan in tako dala v koš vse fante. Z obračalnim plugom pa se je najbolje znašel Tilen Fujs, prav tako z BŠ Rakičan.

image
Je brazda naravnost, se sprašujeta sodnika. FOTO: Rok Horvat

Na travniku ob tekmovalnih poljih je Zveza kmetic Slovenije pripravila tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem v kategoriji nad 50 let. Priletne žene, gospodinje in kmetice, so zares elegantno sedle za volan traktorja in s pripeto prikolico dobesedno zdrvele po poligonu. Morale so kar najhitreje obvoziti postavljene kole, nato pa vzvratno parkirati prikolico skozi ozka vrata, da je na obeh straneh ostalo morda za dlan prostora. Razlogi, da so morale prav one na kmetiji sesti na traktor, so različni. Nekatere prihajajo s kombiniranih kmetij, kjer je denimo mož hodil v službo, seno pa je bilo treba včasih pobrati že dopoldne. »Ne boste verjeli, a človek se vsega navadi,« so nam povedale.

image
Z obračalnim plugom je zmagal Igor Pate iz Dolenjske, s plugom krajnikom je bil najboljši Anton Flak. FOTO: Rok Horvat

Pred 10 leti je bilo prav v Tešanovcih svetovno prvenstvo v oranju, kamor so prišli najboljši orači z vsega sveta. Pravijo, da so najboljši orači Novozelandci, Irci in Avstrijci, kot največji specialisti za obračalne pluge pa slovijo Švicarji.
Deli s prijatelji