PO SLEDEH

FOTO: Resnica o blagajničarki z Vrhnike, ki živi razkošno življenje

Šli smo po sledeh oglasa, ki se je pojavil med brskanjem po spletu. Je zgodba resničnina?
Fotografija: To je Jekaterina. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
To je Jekaterina. FOTO: Zaslonski posnetek

VRHNIKA – Na spletu se pojavljajo takšni in drugačni oglasi, vsem pa je skupno to, da včasih težko presodimo, ali so resnični ali gre za tako imenovane lažne novice (mogoče vam je bolj znan izraz fake news, ki ga zelo rad uporablja ameriški predsednik Donald Trump). Pred kratkim nam je na enem od spletnih portalov prikazalo oglas, ki bi marsikoga premamil h kliku. Če ne zaradi dekleta v prestižnem avtu na fotografiji, pa zaradi besedila: »S prebrisanim trikom si je zagotovila bogastvo.« Tu pa se ne konča. Nadaljuje se takole »Nekdanjo blagajničarko z Vrhnike ne skrbijo več stroški. Živi v razkošju in si izpolni vsako svojo kaprico. Vse to zaradi ...« Bi kliknili?

Oglas z domnevno Vrhničanko na enem od hrvaških portalov. FOTO: Zaslonski posnetek
Oglas z domnevno Vrhničanko na enem od hrvaških portalov. FOTO: Zaslonski posnetek

Kam povezava ob kliku popelje uporabnika, tokrat ni pomembno. Je pa pomembno, da nam ustvarjalec oglasa daje vtis, da je bogata ženska s fotografije res z Vrhnike. Na hitro smo preverili izvor fotografije – uporabili smo preprosto Googlovo orodje, v katero pripneš fotografijo, iskalnik pa poišče natančno takšne fotografije in tiste, ki jih oceni, da so ji dovolj podobne. Kaj hitro smo ugotovili, da ona ni Vrhničanka.

Njeno ime je Jekaterina Kovalj, vzdevek Frenečka, v izvirniku Екатерина Коваль Frennechka (prav nič slovensko, mar ne?), natančno to fotografijo, ki jo uporabljajo v oglasu, pa je objavila pred 151 tedni, torej pred skoraj tremi leti. Z njo si je na instagramu prislužila skoraj 6000 všečkov.

Jekaterina ima na instagramu več kot 141.000 sledilcev. FOTO: posnetek zaslona
Jekaterina ima na instagramu več kot 141.000 sledilcev. FOTO: posnetek zaslona

Lepotica prihaja iz glavnega mesta Belorusije, iz Minska, in je rojena leta 1993. Po pregledanem portfelju objavljenih fotografij očitno živi na precej visoki nogi. Delala naj bi v eni od dejavnosti, ki je povezana z zdravstvom (na forumih smo prebrali, da je zobozdravnica). Fotografij z Vrhnike ali iz Slovenije na njenem profilu nismo zasledili, vse njene objave pa so zapisane v tujih jezikih (pregledali smo jih za šest let nazaj). Še vedno mislite, da gre za vrhniško blagajničarko? Mogoče bogata vrhniška blagajničarka zares obstaja, malo verjetno pa je, da je to ravno dekle s fotografije.

Mimogrede: Jekaterina je prava spletna zvezdnica, saj njene objave na instagramu spremlja kar 141.000 ljudi.

​Pa še to: v Sloveniji smo pred časom imeli več afer, če jim lahko tako rečemo, ko so bile uporabljene generične fotografije poleg slovenskih oseb, pripete pa so jim bile njihove izjave. To rešitev je uporabila ena od strank, ki je trenutno v parlamentu, pa tudi znano slovensko podjetje ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije