SREČNI LOTO

FOTO: Razkrivamo, kdo je v Domžalah zadel tri milijone

Objavljeno 03. avgust 2016 11.45 | Posodobljeno 03. avgust 2016 11.50 | Piše: Mo. S., V. J.

Na ljubljanski občini so včeraj na račun prejeli več kot pol milijona evrov, ki jim pripadajo, ker ima srečnica ali srečnež, ki je zadel na lotu, pri njih prijavljeno stalno prebivališče.

Mercatorjev center v Domžalah. Foto: Marko Feist.

LJUBLJANA, DOMŽALE – Slovenci, ki stavijo na boginjo Fortuno, so že več kot mesec iz dneva v dan napeto pričakovali, ali bo novopečeni bogataš, ki so mu 29. junija izžrebali natanko 3,486.281,64 evra težko sedmico, prišel po denar. Napetosti ni več, saj so z Loterije Slovenije potrdili, da so mu v ponedeljek popoldne na bančni račun nakazali 2,963.339,39 evra, preostalih 522.942,25 evra pa občini njegovega stalnega prebivališča. Dobitek je namreč obdavčen s 15-odstotno davčno stopnjo, in to je edini davek, ki ga srečnež mora plačati. Niti dohodnine mu od dobitka ne bodo odmerili.

Na specializiranih prodajnih mestih Loterije lahko udeleženci iger prevzamejo vse dobitke v vrednosti do 4000 evrov. Na partnerskih prodajnih mestih lahko udeleženci iger v gotovini prevzamejo dobitke v vrednosti do 300 evrov oziroma vezane dobitke v vrednosti do 420 evrov. Partnerska prodajna mesta obdavčenih dobitkov ne izplačujejo, prav tako ne izvajajo nakazil na transakcijske račune. Dobitke v kakršnem koli znesku pa izplača glavna blagajna na sedežu Loterije na Gerbičevi ulici 99 v Ljubljani.

Že trideset let

Skladno s slovenskim zakonom o varstvu osebnih podatkov in mednarodnimi certifikati Loterija Slovenije zagotavlja dobitnikovo popolno anonimnost. Skriven je tudi podatek, v katero občinsko blagajno je kapnilo približno pol milijončka. Upati smemo le, da ga župan s svetniki ne bo porabil tako zlahka, kot mu je padel z neba. Pardon, z Loterije Slovenije.

Loterija je lahko povedala le, da je bila junijska sedmica vplačana v občini Domžale. Zapeljali smo se torej v mesto slamnikov, tam pa pri prvem loterijskem okencu izvedeli, da je bila sedmica vplačana v Mercatorjevem centru. Tistem, kjer sredi parkirišča kipi v nebo opečnati dimnik, spomenik nekdanji slamnikarski tovarni.

Za vstopom v stavbo nas hodnik na desni privede do prodajnega okenca. Za njim najdemo Vesno. Uvodoma pove, da se pri prodaji izmenjujejo še s sodelavko in šefico Vladko Vidic. Omeni jo s posebnim razlogom, saj se je dobitek ujel z Vladkino tridesetletnico dela pri Loteriji Slovenije. Vau!

Katera je prevzela listek z zmagovito sedmico, Vesna s kolegicama ne ve.

Do našega obiska so pri njih včeraj vplačali že okoli 150 srečk za loto. Največ jih pride vplačat ob petkih in nedeljah, pred žrebanjem. Ko je žrebanje isti dan zvečer, sprejemajo vplačila do 18. ure. Takrat se pred okencem nabere vrsta. Čakajočih se loteva nervoza, ali jim bo uspelo vplačati še pravočasno. Kdo le bi vedel, zakaj ne vplačujejo že prej? Morda verjamejo, da bodo v zadnjem hipu pred žrebom lažje ujeli srečo? Sicer pa je največ vplačil decembra, ko ljudje povezujejo srečo z upanjem o boljšem novem letu.

Srečneži, ki zadenejo manjše dobitke, ob naslednjem vplačilu to včasih tudi povedo. Zadnjič sem zadel 12 evrov, reče kak starejši vplačnik. Ni pa se še zgodilo, da bi srečni dobitnik častil prodajalke. Tega niti ne pričakujejo, poudari Vesna.

Vplačujejo lahko tudi športno napoved, pa nas je zanimalo, ali zdaj, ko gre Domžalam tako obetavno v kvalifikacijah za evropsko ligo, kaj vplačajo tudi nogometaši. »Nogometašev sploh ne poznam!« nas z vedrim in širokim nasmehom čez obraz odpravi Vesna. Slutimo, da marsikdo pride vplačat loterijski listek ne le zaradi Fortune, ampak tudi zaradi Vesnine preprosto nalezljive vedrine ... 

Deli s prijatelji