VERSKI HRAM

FOTO: Premierka: Džamija bo dala Sloveniji poseben čar

Objavljeno 14. september 2013 17.50 | Posodobljeno 14. september 2013 17.51 | Piše: STA, M. U.

Temeljni kamen za 12 milijonov vreden islamski hram molitve.

Utrinki med postavljanjem temeljnega kamna za gradnjo džamije na Kurilniški ulici. Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Več govornikov na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za islamski kulturni center Ljubljani je poudarilo pomen centra za muslimanske vernike pa tudi za državo, ki tako dokazuje svojo odprtost. Predsednica vlade Alenka Bratušek meni, da z novo džamijo ne bodo le izpolnjene ustavne pravice, temveč bo to mestu in državi dalo poseben čar. Po mnenju predsednice vlade je danes velik trenutek za islamsko skupnost v Sloveniji in tudi za Slovenijo. Ob tem je tako kot nekateri drugi govorniki poudarila, da ima vsaka veroizpoved pravico do svojega prostora za opravljanje molitev, ki ga muslimani pri nas do zdaj niso imeli. Kot je poudarila, Evropa brez islama ne bi bila to, kar je – raznolik in bogat kontinent.

Ljubljana kot pravo odprto in pluralno evropsko mesto

Bratuškova je omenila tudi nekatere zaplete pri prizadevanjih Islamske skupnosti za džamijo in poudarila, da gre pri postavitvi temeljnega kamna za simbolno zmago nad vsemi oblikami verske nestrpnosti. Z džamijo slovenska prestolnica po njenih besedah postaja »pravo odprto in pluralno evropsko mesto«.

 image

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus je ob začetku skoraj dveurne prireditve poudaril, da skupnost vernikov brez džamije ne more ohranjati svojega duhovnega potenciala. Prepričan pa je, da bo novi center predstavljal tudi skupno dobro.

Zbralo se je  več tisoč muslimanskih vernikov iz vse Slovenije in tujine.

Dan ponosa in sreče

Ljubljanski župan Zoran Janković je današnji dan označil za dan ponosa in sreče za Ljubljano, ko dokazuje, da je odprto, strpno in solidarno mesto.

Najmanj  12 milijonov evrov

Islamski kulturni center z džamijo bodo zgradili na dobrih 11.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču. Stroški gradnje, ki naj bi trajala tri leta, bodo znašali najmanj 12 milijonov evrov.

Deli s prijatelji