NADLEŽNO

FOTO: Požrešne rebrače uničujejo naše morje

Objavljeno 28. september 2016 11.42 | Posodobljeno 28. september 2016 11.46 | Piše: Tina Horvat

Nadležne živali žrejo plankton, ribja jajčeca in mladice.

V slovensko morje je prišla požrešna tujerodna žival, ki se izjemno hitro razmnožuje. Foto S. N.

PIRAN – Letošnje indijansko poletje je trajalo neverjetno dolgo in omogočalo kopanje v morju in celo v jezerih še dolgo v september. A medtem ko smo se vsi večinoma zelo veselili visokih temperatur, se nanje hudujejo slovenski ribiči, zelo verjetno pa tudi njihovi kolegi v Italiji in na Hrvaškem. Ves severni Jadran je namreč že od konca julija preplavljen z zelo agresivno in požrešno živalsko vrsto, meduzi podobno prozorno rebračo, ki se zaradi visokih temperatur morja še kar noče posloviti s tega območja. »Še nikoli ni bilo toliko teh žolčastih živali v tem obdobju. Res jih je ogromno in ogromno škodo nam naredijo, saj se naberejo v mrežah in jih zamašijo. Zdaj bi se morala začeti sezona orad, pa ni nobene nikjer, samo te grozne meduze ali meduzam podobne živali,« pove piranski ribič Zlatko Novogradec in se huduje na državo, ki jih pušča same in brez pomoči.

Borijo se za preživetje

Vsak dan se bori za preživetje, kot se tudi približno 20 njegovih sotrpinov, piranskih ribičev, ki živijo samo od ribolova. »Mi se borimo za preživetje, vsako leto je slabše, vedno bolj prazne so naše mreže. Vsak dan grem na morje, pa prinesem le nekaj rib, a še te niso zanimive za prodajo. Prav bi bilo, da bi nam država vsaj malo pomagala, a se nič ne zgodi, tudi v primeru teh rebrač nam preostane le, da upamo in zaupamo strokovnjakom, da ne bodo preživele mraza.«

A rebrače ne mašijo le mrež! Gre za prave plenilce morskega planktona in ribjih jajčec, zaradi česar je in bo v slovenskem morju vedno manj rib. To nam potrdi tudi Alenka Malej z Morske biološke postaje Piran, ki je prav tako kot vsi drugi presenečena nad ogromnimi količinami rebrač v našem morju. »Gre za tujerodno živalsko vrsto, ki običajno ne živi v Jadranu in tu tudi nima naravnih sovražnikov. Izvira iz zmerno toplega pasu Severne in Južne Amerike, tudi iz Mehiškega zaliva. K nam je prišla z ladijskimi balastnimi vodami prek Črnega morja, in to že leta 2005, vendar je je bilo takrat bistveno manj in ni povzročala velikih težav. A letos jih je v celotnem severnem Jadranu ogromno, ribičem mašijo mreže in povzročajo še veliko drugih težav, zato le upamo, da ne bodo preživele zime.«

Kaj pa, 
če zimo preživijo?

Kaj bi se zgodilo, če bi nadležne tujke morda preživele? Je to sploh mogoče? Strokovnjakinja za zooplankton Malejeva pove, da je preživetje teoretično mogoče in da bi bilo to za naše morje res zelo ogrožujoče. Rebrače so namreč dvospolniki in se zelo hitro razmnožujejo, poleg tega so izjemno požrešne. Odrasla rebrača poje ogromno planktona, ličink, ribjih jajčec in celo ribjih mladic, kar pomeni, da lahko opustoši predele, kjer živi. Tako se je zgodilo tudi v Črnem morju, kamor je iz Amerike zašla že v 80. letih, in tam so se dolga leta, celo desetletja borili z njo. »Šele ko so naselili drugo vrsto rebrače, takšno, ki je jedla to rebračo, o kateri govorimo zdaj, jim je uspelo rešiti problem in so se v Črno morje vrnile ribe in druge rastlinske in živalske vrste, ki so zaradi požrešne in invazivne tujke skoraj izginile,« razloži Alenka Malej. Žal nam nihče ne more zagotoviti, da je bilo bivanje tujerodne rebrače v našem morju le kratkotrajno in da jo bodo uničile nizke temperature. Za vse invazivne rastline in živali namreč velja, da se zelo hitro prilagajajo novim razmeram, za rebračo pa velja še posebno poudariti, da je povsod, kamor je prišla, povzročila skorajšnje uničenje naravnega življa in s tem tudi ogromno gospodarsko škodo. Le upamo lahko, da se to pri nas ne bo zgodilo. ¾ V slovensko morje je prišla požrešna tujerodna žival, ki se izjemno hitro razmnožuje. Z Morske biološke postaje Piran poročajo o množični naselitvi rebrače pri nas. Strokovnjakinja Alenka Malej je povedala, da se lahko rebrače teoretično zelo razmnožijo, če preživijo zimo.

Na vrtu polži, v morju rebrače

Medtem ko se nevarnosti tujerodnih invazivnih živalskih in rastlinskih vrst na kopnem že zelo dobro zavedamo, sploh na vrtovih, ki jih oblegajo tisoči in tisoči polžev kitajskega izvora, pa o tujkah, ki pridejo v naše morje, ne vemo prav veliko. Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje Piran v poročilu Neobiota Slovenije poroča o 16 tujih organizmih, ki so jih doslej zaznali v slovenskem morju, in sicer je največ školjk in polžev, sledijo ribe, raki, rebrače in alge.

Močnejša od modre ribe in jesetra!

Rebrača (Mnemiopsos leidyi), ki trenutno pleni po severnem Jadranu, spada v zooplankton. Rib, školjk, polžev in drugega morskega življa ne ogroža neposredno, ampak je ličinke in jajčeca. V Črnem morju je skoraj uničila modre ribe, v Kaspijskem jezeru pa bi skoraj izumrl jeseter, saj mu je rebrača pojedla vso hrano. 

Deli s prijatelji