DAN TURIZMA

FOTO: Pogled skozi zeleno okno

Na najvišji točki občine Ljutomer so slovesno zaznamovali svetovni dan turizma; turiste in domačine s posebnim projektom opozarjajo na lepote Prlekije.
Fotografija: Vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja Martina X. Daniella Kosi, predsednica ljutomerske turistične zveze Marija Gaube, predsednik Turistične zveze Pomurja Uroš Kamenšek in ljutomerska županja Olga Karba (z leve)
Odpri galerijo
Vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja Martina X. Daniella Kosi, predsednica ljutomerske turistične zveze Marija Gaube, predsednik Turistične zveze Pomurja Uroš Kamenšek in ljutomerska županja Olga Karba (z leve)

Letošnji svetovni dan turizma, ki je potekal pod geslom Turizem in delovna mesta – boljša prihodnost za vse, so posebno slovesno zaznamovali v Moravcih v Slovenskih goricah, na najvišji točki občine Ljutomer, v Moravskem Vrhu na 325 metrih nadmorske višine. V brajdi, kjer ob modri kavčini, potomki najstarejše vinske trte z mariborskega Lenta, rastejo še radgonska ranina, zeleni silvanec, ranfol, žametovka, modra portugalka in šipon, je bilo namreč odprto tretje zeleno okno v občini. Skozi njega se odpira čudovit pogled na Pohorje, Cerkvenjak, Sveti Jurij ob Ščavnici, Staro Goro, Kapelo, prek Mure na Goričko s prekmurskim Triglavom Sotinskim bregom, ob dobri vidljivosti pa celo daleč čez mejo v Avstrijo in na Madžarsko.

Prisotni so imeli lep razgled na prleške hribčke. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Prisotni so imeli lep razgled na prleške hribčke. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Mimo okna, ki stoji v neposredni bližini Gostišča Žinko, ob cesti Mala Nedelja–Gomila, vodita vinsko-turistična cesta št. 13 in Grossmannova kolesarska pot. Projekt Zeleno okno, katerega namen je na nevsiljiv način turiste in domačine opozarjati na lepote Prlekije, pod okriljem Občinske turistične zveze Ljutomer poteka tri leta; prvo leto je bilo postavljeno na Jeruzalemu, lani v Cezanjevcih. Za letošnjo postavitev so moči z OTZ Ljutomer združili Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in Turistično društvo Mala Nedelja - Radoslavci. Na odprtju so spregovorili županja občine Ljutomer Olga Karba, predsednica TZ Ljutomer Marija Gaube, predsednik pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek, pridružila pa se jim je še vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X., Daniella Kosi.

Zaplesali so tudi mladi folkloristi otroške FS Pürgaška deca.
Zaplesali so tudi mladi folkloristi otroške FS Pürgaška deca.
Županja se je s priložnostnimi darili zahvalila DV Mala Nedelja, TD Mala Nedelja - Radoslavci ter Antonu in Ireni Žinko za postavitev okna na njunem zemljišču. Za kulturni program so poskrbeli mladi folkloristi otroške FS Pürgaška deca, pevke ljudskih pesmi Soside in Ludvik Rudolf, vsi člani KD Anton Krempl. »To so majhni koraki, ki jih delajo naša turistična društva v okviru OTZ Ljutomer za prepoznavnost naše občine. Skozi zeleno okno se vidijo čudovite gorice, čudoviti kraji, in res je to za nas izjemnega pomena. Turisti se tu radi fotografirajo, slike objavljajo na svetovnem spletu, zato se v občini povečuje število prenočitev oziroma število obiskov. Seveda pa je vprašanje, kje je tista meja, da bomo ohranili kakovost našega bivanja in sprejeli tiste goste, ki si jih tukaj želimo, da jim res pokažemo tisto, kar imamo v sebi – srčnost, naše vrednote, naše lepote, ponos, da živimo v res čudoviti deželi. Mislim, da masovni turizem ni preveč zaželen, kajti želimo, da naši ljudje ohranijo kakovost bivanja. Ponosni smo na naše izjemne turistične ponudnike, od Bioterm pri Mali Nedelji do vseh drugih, ki se trudijo prikazati našo kulinariko, naše specialitete, vse to bomo seveda z velikim veseljem povezali v turistično zadrugo,« je povedala županja. 
Zeleno okno opozarja na lepote krajev.
Zeleno okno opozarja na lepote krajev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije