POD LIPO

FOTO: Pod mogočno krošnjo odmevale pesmi o lipi

Na gorski domačiji pod Smrekovcem odkrili informativno tablo o eni največjih lip.
Fotografija: Pod lipo sta o lipi prepevala Joža in Ivko.
Odpri galerijo
Pod lipo sta o lipi prepevala Joža in Ivko.

Ob robu dvotedenskega flosarskega praznovanja na Ljubnem ob Savinji so konec julija na gorski domačiji Kladje v Teru pod Starimi Stani, nedaleč od planinskega doma na Smrekovcu, predali namenu informativno tablo o eni največjih lip v Sloveniji. Slovesnosti s predstavitvijo poldrugi meter debelega drevesa v prsni višini človeka, z obsegom 4,8 metra in višino 31 metrov, se je udeležilo več predstavnikov s področja urejanja gozdov, varstva narave, občine Ljubno ob Savinji ter člani družine Podlesnik s turistične kmetije Kladje 1038 metrov visoko.

Družina Podlesnik in župan Franjo Naraločnik.
Družina Podlesnik in župan Franjo Naraločnik.
Prav družina Andreje in Henrika Podlesnika, ki sta pred dobrimi 15 leti kmetijo dobila v last in upravljanje od staršev (ti so kupili opuščeno kmetijo), je dala pobudo, da se do takrat skoraj anonimno drevo predstavi javnosti. Zavod za gozdove, območna enota Nazarje, je s skupino sodelavcev z Lojzetom Glukom (aktualnim predsednikom Zveze gozdarskih društev Slovenije) na čelu ter v sodelovanju z domačini uredila vse potrebno, da se je kot peta po vrsti znašla na zemljevidu dreves posebnega pomena v Zgornji Savinjski dolini tudi kladnska lipa.

Tabla na lipi
Tabla na lipi
Ob predstavitvi drevesa gostom ter nove informativne table ob njej je Gluk izčrpno spregovoril o drevesni vrsti Tilia grandifolia, velikolistni lipi, o zgodbah, simboliki in legendah, povezanih s tem drevesom z različnimi zdravilnimi učinki, in pomenu skozi zgodovino. Nova pridobitev je za turizem na kmetiji Kladje, za ohranjanje posameznih elitnih drevesnih vrst ter za varstvo gozdov velik dosežek tako za Podlesnikove kot širšo skupnost in občino Ljubno ob Savinji. Ob odkritju table o drevesu z vsemi potrebnimi podatki in predstavitvijo, ki jo vsakič prispeva ZGS Nazarje, tokrat je okvir izdelal kar gospodar Henrik, je spregovoril tudi župan občine Ljubno Franjo Naraločnik. »Podpiram zaščito kulturne dediščine, posebno če skrb izvira iz ljudi, ki tam živijo in posedujejo takšne bisere ter so pripravljeni to naravno lepoto deliti z drugimi. Zahvala vsem, ki so z aktivnostmi pripomogli k počastitvi mogočne kladnske lipe,« je dejal. Med priložnostnim kulturnim programom, ki so ga prispevali Slavica Tesovnik ter ljudska pevca Joža Pustoslemšek in Ivko Retko, so spregovorili organizator dogodka Gluk, Matej Demšar z Zavoda za varstvo narave enote Celje, ter dr. Darij Krajčič, vodja OE ZGS Nazarje; slednji je dejal, da bo njihov ZGS z enoto Nazarje tudi v prihodnje skrbno podpiral zaščito posebnih drevesnih vrst in omogočal, da bodo dolgotrajno na ogled javnosti ter tako bili simbolika ohranjanja gozda in naravnega okolja.

Na kladnsko lipo in ribnik pazi prijazni črno-beli kuža.
Na kladnsko lipo in ribnik pazi prijazni črno-beli kuža.
Z lipovim batom je imel opravka že junak Martin Krpan, ko se je na Dunaju ravsal s silakom Brdavsom in odrešil ljudstvo njegove tiranije. No, mogočna lipa se ogleduje v tolmunu potoka, ki daje v vsakem letnem času dovolj vlage in je v tem času postal mali ribnik, simbol zdravega okolja te visokogorske turistične domačije. K vsemu povedanemu so se podali ljudski izreki, ki jih je Gluk vpletel v strokovne razlage, ter igranje harmonike in petje, ki se je skladalo z opevano lipo. Pod lipo so Podlesnikovi postregli lipov čaj ter lipov med z domačim kruhom, praznično je bilo tudi pozneje, ko so se gostje posedli za pogrnjene mize domačije visoko nad flosarskim Ljubnim.

O lipi je veliko povedal Lojze Gluk.
O lipi je veliko povedal Lojze Gluk.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije