FESTIVALI

FOTO: Ne potrebujejo sušija, imajo gibanico in šunko

V Murski Soboti navdušil 10. festival prekmurske gibanice in šunke. Zlato štirim sladicam in samo eni mesnini.
Fotografija: Ponudba prekmurskih gibanic je bila izjemna – in nič ni ostalo. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ponudba prekmurskih gibanic je bila izjemna – in nič ni ostalo. FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Potem ko je sedem ponudnikov v okviru projekta Gourmet over Mura že v petek zvečer pred murskosoboškim gradom na stotine popotnikov popeljalo na različne destinacije severovzhodne Slovenije, se je kulinarično doživetje Pomurja nadaljevalo tudi v soboto. V okviru 10. festivala prekmurske šunke in prekmurske gibanice je znova zadišalo na grajski ploščadi v Murski Soboti, kjer so glavnima zvezdama družbo delala domača vina vinogradnikov Marofa, Gjerkeša, Steyerja, Bibića in Pelleja.
Komisija je izbrala najboljše. FOTO: Oste Bakal
Komisija je izbrala najboljše. FOTO: Oste Bakal

Prekmursko šunko je na ocenjevanje, ogled in okušanje postavilo le šest ponudnikov, pri prekmurski gibanici pa je bila večja konkurenca, saj jo je predstavilo kar 32 ponudnikov. Obe zaščiteni prekmurski dobroti sta ocenili strokovni komisiji in podelili pet zlatih, 23 srebrnih in deset bronastih medalj. Najboljšo šunko so pridelali v mesariji Kodila iz Markišavcev, ki je edina prejela zlato medaljo, srebrne pa so si prislužili Karel Vratarič (Puconci), posestvo Passero (Tešanovci) in turistična kmetija Puhan (Bogojina). Za prekmursko gibanico so podelili štiri zlata odličja, prejeli so jih Mlinopek (Murska Sobota), hotel Diana (Murska Sobota), pekarna Omar (Rankovci) in eko-socialna kmetija Korenika (Šalovci), podelili pa so še 20 srebrnih in osem bronastih medalj.

V okviru pestre ponudbe prekmurskih kulinaričnih dobrot je potekalo tudi izobraževanje, predstavnice eko-socialne kmetije Korenika so predstavile pripravo prekmurske gibanice, obiskovalci so ugibali težo prekmurske šunke. Pripravljali so še bograč, langaš, dödöle in druge dobrote. Kulinarično podobo regije je treba dvigniti na višji nivo, je prepričan Janez Kodila, idejni vodja kulinaričnega in vinskega dogodka Gourmet over Mura. In kakšno je kulinarično doživetje, ki poteka na soboškem grajskem dvorišču? Izbrane jedi pripravljajo uveljavljeni domači chefi, ki o tradicionalni kulinariki in lokalnih sestavinah že razmišljajo zunaj ustaljenih okvirjev, ter priznani tuji chefi.

Michelinovi zvezdici

»Želimo, da domačini in obiskovalci iz drugih krajev poskusijo okusno hrano tega okolja in tudi specialitete vrhunskih kuharjev iz drugih regij. Poleg hrane je vsak od ponudnikov hrane s seboj pripeljal vinarja,« je dejal Kodila. Okuse Pomurja so obiskovalci doživeli ob jedeh Leona Pintariča, Daniela Sukiča in Boštjana Lačna, ki so na dogodek povabili uveljavljenega slovenskega chefa Igorja Jagodica ter štiri priznane mojstre iz tujine, Rudolfa Štefana in Maxa Stiegla, ki sta že osvojila Michelinovo zvezdico za izjemno kulinariko, ter Richarda Farkasa in Michaela Husneya. Max Stiegl pravi, da je zelo vesel, da je na tem festivalu in v teh krajih, kjer imamo vse, kar iščejo najboljše restavracije po svetu: kakovostne ekološko pridelane sestavine. »Tu ne potrebujete sušija ali katere eksotične jedi, saj imate svojo kulturo in svojo tradicijo, na katero morate biti ponosni. To so stvari, ki jih je treba spoštovati in se z njimi postavljati pred svetom.« Ob tem Stiegl, ki je znan tudi po tem, da v svojih jedeh uporablja tiste kose, ki niso ravno pogosto na mizah, denimo parklje, rilčke in repe, pravi: »Če hočeš dobro skuhati rep ali nogice, moraš znati dobro kuhati, če delaš steak, pa ti slej ko prej uspe, in če ne, lahko iz njega še vedno narediš tatarski biftek.«
Tri od štirih zlatih medalj za gibanice ter organizator in nagrajenec Janko Kodila Foto: Aleš Cipot
Tri od štirih zlatih medalj za gibanice ter organizator in nagrajenec Janko Kodila Foto: Aleš Cipot

Sodelovali sta tudi domačija Firbas iz Cogetincev in oljarna Kocbek s Stare Gore. Vsi, ki sodelujejo v projektu Gourmet over Mura, so se povezali z željo, da bi kulinarično podobo regije dvignili na višji nivo in bi regijo dojeli kot kulinarično destinacijo. Izbrane destinacije kulinaričnih in vinskih zgodb vam bodo lahko vedno ponudile različne možnosti okušanja najboljših družinskih skrivnosti, združene s sedmimi ponudniki Pomurja. Zgodbe o znanju, družini, potrpežljivosti, tradiciji in kakovosti vas bodo odpeljala po poti od domačije Firbas, vinarstva Marof, šunkarne Kodila, pivovarne Bevog, gostilne Rajh, vinarstva Steyer in oljarne Kocbek.
Za veselo razpoloženje so skrbeli tudi člani Kat & The Dedi's. FOTO: Oste Bakal
Za veselo razpoloženje so skrbeli tudi člani Kat & The Dedi's. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije