CANKARJEVO LETO

FOTO: Na vrhniškem Klancu kar 50 Cankarjev

Darilo kiparja Bojana Mavsarja sokrajanom. Vogalniki s Cankarjem, džezvo in skodelico kave
Fotografija: Damjan Debevc v vlogi Ivana Cankarja
Odpri galerijo
Damjan Debevc v vlogi Ivana Cankarja

Na Vrhniki se letos kar vrstijo najrazličnejše prireditve ob Cankarjevem letu, ko obhajamo 100. obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja. Ob občinskem prazniku so na njegov rojstni dan v Cankarjevem domu na Vrhniki podelili letošnje nagrade in priznanja. Minuli petek popoldne je akademski kipar mag. Bojan Mavsar na dvorišče svoje hiše Na klancu 2, ki je takoj za Cankarjevo spominsko hišo, povabil vse prebivalce znamenitega vrhniškega klanca siromakov. A ne brez razloga, kajti odločil se je, da obletnico zaznamuje na prav poseben način.
Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič
Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič


Mavsar je tesno povezan z velikanom slovenske pisane besede Ivanom Cankarjem, med drugim mu je pred dvema letoma ob 140-letnici rojstva na vrtu svoje hiše postavil enkraten spomenik, velik lesen ribežen, v katerega je vdelal Cankarjevo podobo. Tokrat je prebivalce ulice Na klancu presenetil s prav posebnim darilom, vogalnikom s pisateljevo podobo ter džezvo in skodelico kave, ki ga bodo lastniki hiš lahko namestili na vogal hiše. Darila so bili deležni tudi lastniki tistih hiš, kjer so Cankarjevi preživljali svoj vek po požaru hiše Na klancu 1.
Zaigrali so Svetega Janeza v Biljkah.
Zaigrali so Svetega Janeza v Biljkah.


Kipar Mavsar je naredil 50 vogalnikov.
Kipar Mavsar je naredil 50 vogalnikov.


»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije