'ZDELO SE MI JE, DA UMIRAM'

FOTO: Ko je shujšala za 75 kil, so ji odrezali kožo

Katja Poš od debeluške do osebne trenerke. Priznava, da je najhujši boj bila kar s sabo.
Fotografija: Debelost in odvečna koža sta le še spomin. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Debelost in odvečna koža sta le še spomin. FOTO: osebni arhiv

LJUBLJANA – Pred petimi leti je Katja Poš zelo težko prenašala samo sebe in svoje kilograme. Kar 130 se jih je nabralo, in zaradi njih je bila nezadovoljna, nesrečna in utrujena. Predvsem pa se je sramovala same sebe, zato se je držala bolj doma in skrbela za hčerki. Bolj so se ji nabirali kilogrami, bolj je bila nesrečna in več je jedla. "Kdor ima 130 kil, se nima niti najmanj rad in ne more biti srečen! Jaz sem se v svoji nesreči tolažila s hrano, in vedno huje je bilo," pripoveduje 35-letna Mariborčanka, po poklicu učiteljica razrednega pouka. A zaradi svoje teže nikoli ni opravljala te službe, saj se je tako sramovala same sebe, da ni niti pomislila, da bi šla v šolo učit otroke.

Danes pa je Katja za 75 kilogramov lažja, samozavestna in zadovoljna ženska, ki v prav ničemer več ne spominja na tisti kup nesreče. Uspelo ji je namreč na videz neverjetno – od novembra 2014 do oktobra 2015 je shujšala kar za 75 kilogramov. In to brez operacije želodca. Po izgubi toliko telesne teže ji je ostala na stegnih in trebuhu močno povešena in raztegnjena koža, odstranil ji jo je dr. Miran Križančič s kirurškim posegom. Postala je osebna trenerka, motivatorka in svetovalka za zdravo hujšanje in prehrano. Z njeno nekdanjo osebno trenerko sta nedavno odprli novo spletno stran, namenjeno hujšanju in oblikovanju telesa.



Hudi napadi

Prej je tehtala 130 kg, zdaj 55. FOTO: Dejan Javornik
Prej je tehtala 130 kg, zdaj 55. FOTO: Dejan Javornik
Vendar je bila pot do tega vse prej kot lahka. Potem ko se je znebila svojih kilogramov, se njene težave nikakor niso končale. "Pravzaprav se je takrat vse skupaj šele začelo," začne opisovati boj s samo sabo in svojo preteklostjo, ki je bil veliko hujši od boja s kilogrami. "V obdobju po prvi operaciji odvečne kože s trebuha sem postala živčna in nemirna. Doživljala sem hude napade panike, večkrat na dan nisem mogla dihati. Čutila sem neznosne bolečine, v želodcu, v mišicah, v vratu, srce mi je divje razbijalo. Zaradi tega sem bila skoraj vsak teden pri svojem osebnem zdravniku, večkrat sem morala celo na urgenco. A zdravniški izvidi niso pokazali prav nobene bolezni, zato sem seveda brskala po spletu. Tam sem svoje simptome prepoznala kot simptome najhujših bolezni in zdelo se mi je, da umiram."

Ko se zdaj spominja tistih težkih trenutkov, je prepričana, da sta tako telo kot duša potrebovala čas, da razčistita s preteklostjo. "To ni bilo zaradi hujšanja. Vsakdo z odvečno težo v sebi nosi neko bolečino, neke nepredelane izkušnje iz otroštva. To zelo globoko ždi potlačeno v tebi, dokler ti tega ne uspe predelati. Verjetno pa je nekoliko reagiralo tudi telo, ker ni dobilo toliko hrane, kot je je bilo navajeno," razmišlja.


Zdaj svetuje drugim

Pred petimi leti se je zaradi prevelike teže raje zadrževala doma. FOTO: osebni arhiv
Pred petimi leti se je zaradi prevelike teže raje zadrževala doma. FOTO: osebni arhiv
Katja se je precej časa mučila s svojimi težavami, dokler ji ni zdravnik nekega dne rekel, naj preseka to stanje. In takrat, ko se je odločila, da je res pravi čas za to, je zmagala. "Najtežje si je priznati, da je dogajanje povezano s tvojo psiho in da to ni neka druga bolezen. Zdaj vem, da sem bila vsa ohromljena od strahu in da me je zaradi tega vse bolelo. Večkrat sem že hotela vse spokati in iti na psihiatrijo, hodila sem na razne delavnice, a prav nič mi ni pomagalo. A potem, ko sem te napade sprejela in razumela, razrešila vzorce iz preteklosti ter se odločila, da začnem telovaditi in zdravo živeti, je bilo konec bolečin in tistega groznega stanja. Ko ti uspe premagati strah, si zmagal," je iskrena Katja.

Postala je osebna trenerka in skupaj z Brigito Brezovac pomaga drugim na poti hujšanja in zdravega življenja. FOTO: osebni arhiv
Postala je osebna trenerka in skupaj z Brigito Brezovac pomaga drugim na poti hujšanja in zdravega življenja. FOTO: osebni arhiv

Na začetku te poti, ko je iz nekdanje debeluške, ki se je sramovala same sebe, postala samozavestna mlada ženska, je srečala več tako imenovanih instant osebnih trenerjev, ki so se izkazali za izgubo časa in denarja. Naveličana spraševanja in sledenja drugim se je zato odločila, da to postane kar sama. Prijavila se je na šolanje in oktobra lani postala osebna trenerka. Z njeno osebno trenerko in mentorico Brigito Brezovac zdaj skupaj pomagata vsem tistim, ki si želijo spremembe življenja na bolje, pa naj gre za debelost ali kaj drugega.

Na podlagi svojih izkušenj želita ženskam pokazati, kako se da s treningi in pogovori, tudi s samim sabo, zmagati v življenju in kako priti pri samem sebi do potrditve in podpore, ki ju vsak od nas nujno potrebuje. "Vse se da, samo želeti si moraš in se naučiti, kako prideš do tega. Je pa seveda to dolga pot in ni bližnjic oziroma instant rešitev," je še povedala sogovornica. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije