ZAMUJALI Z DOBAVO

FOTO in VIDEO: Velika pridobitev za slovensko policijo

Objavljeno 16. oktober 2019 16.11 | Posodobljeno 16. oktober 2019 16.19 | Piše: Ma. M.

Naročilo je prispelo. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
KRANJ – Slovenska policija je končno dobila novi helikopter. Danes popoldne je pristal na brniškem letališču. Tega je naša policija čakala kar dolgo. Kot je nedavno poročal Slovenski letalski portal, je dobava helikopterja AW169, zamujala. Pogodbeni rok dobave je bil 30. 9. 2019 (izbran z razpisom leta 2018). 

Že v začetku oktobra je bil predviden prevzem, ker pa so bila ugotovljena manjša odstopanja od zahtevanih specifikacij, prevzema helikopterja niso izvedli. Proizvajalec se je zavezal pomanjkljivosti odpraviti, pogodbena kazen za zamudo pri dobavi helikopterja  pa je določena v pogodbi o nakupu in znaša 0,2 % od skupne pogodbene vrednosti helikopterja in usposabljanja brez DDV (20.000 evrov na dan), vendar največ 10 % od skupne pogodbene vrednosti helikopterja brez DDV.
Letalska policijska enota je imela doslej šest helikopterjev.

V skladu s pogodbo o dobavi je bilo izšolanih osem pilotov in šest tehnikov. Operativno usposabljanje, ki ga bo izvedel proizvajalec, bo vključevalo urjenje pilotov za izvajanje operativnih nalog in tudi urjenje policistov za delo na vitlu in vrvi. 

Helikopter AW169 spada v novo generacijo helikopterjev. Opremljen je z najnovejšimi varnostnimi sistemi, ki olajšujejo delo članom letalske posadke, hkrati pa povečujejo letalsko varnost. Helikopter in sistemi so zasnovani v skladu z letalskimi standardi, ki danes veljajo in omogočajo varno izvajanje vseh nalog, ki jih letalska policijska enota izvaja s helikopterji.Deli s prijatelji