NOVI ŽUPAN MARIBORA

FOTO: Gostinec Arsenovič dal lekcijo Kanglerju: »gotof« je

V štabu novega mariborskega župana Saše Arsenoviča slavijo.
Fotografija: Zmagovalec lokalnih volitev v Mariboru Saša Arsenovič. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Zmagovalec lokalnih volitev v Mariboru Saša Arsenovič. FOTO: Tadej Regent, Delo

MARIBOR – Po 98,60 odstotka preštetih glasovnic je v Mariboru v vodstvu podjetnik Saša Arsenovič (SMC) s 57,87 odstotka glasov. Nekdanji mariborski župan in poslanec, ki ga je pred šestimi leti odnesla ulica, Franc Kangler (NLS) jih ima za zdaj 42,13. Volilna udeležba je bila po skoraj vseh preštetih glasovnicah 46,77-odstotna, kar je nekaj manj od prvega kroga, ko je bila 49,78-odstotna.


Kot kaže, je v Mariboru še vedno živo uporništvo. Kangler je novemu mariborskemu županu, ki bo zamenjal Andreja Fištravca, nekoliko simbolno podaril granitno kocko. Prve besede 52-letnega Arsenoviča po neuradni zmagi so bile: »Zahvala Mariborčanom, ki verjamejo v boljši jutri.«

Arsenovič: Bom dober poslovodja občine

Novi župan Maribora, ki je po izobrazbi pravnik, meni, da so mu volivci z veliko volilno udeležbo dali priznanje, da je v tridesetih letih dobro delal v korist Maribora. Ob tem je zagotovil, da volivcev ne bo razočaral in da bo »dober poslovodja občine«. Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. »Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte,« je povedal.


»Očitno nam kaže dobro, a ostaja še druga polovica, ki lahko obrne rezultat«, je po skoraj 60 odstotkih preštetih glasovnic volilni izid komentiral kandidat za mariborskega župana Arsenovič.


* V štabu Arsenoviča so po 75 odstotkih preštetih glasov že slavili s pesmijo za zmagovalce We are the champions (Mi smo zmagovalci) zasedbe Queen. Med gosti sta tudi minister Zdravko Počivalšek in smučarska legenda Tone Vogrinec.



Po javnomnenjskih anketah naj bi bil izid tesen, a vse kaže, da je Arsenovič pometel s konkurenco, saj se ob preštevanju volilnih glasov povečuje tudi odstotek glasov, namenjenih političnemu novincu.

Fran Kangler na predčasnih volitvah. FOTO: Tadej Regent, Delo
Fran Kangler na predčasnih volitvah. FOTO: Tadej Regent, Delo

Kangler nad izidom ni razočaran

Franc Kangler je po dobri polovici preštetih glasov, ki kažejo na zmago njegovemu nasprotniku, dejal, da je voljo volivcev treba vedno spoštovati, izid pa po njegovi oceni ni razočaranje. »Jutri je nov dan v Mariboru in mi gremo naprej,« je še dejal. »Življenje gre naprej, pred nami so novi izzivi, nove priložnosti. Ta ekipa je v Mariboru dobro izpeljala te volitve, prišli smo v drugi krog, dobili smo deset mandatov v mestnem svetu,« je še povedal Kangler.


»Spoštujem voljo ljudi. Če bo ostalo pri takem izidu, bom seveda šel čestitat Arsenoviču,« je dejal Kangler, ki med štetjem glasovnic ni izgubil upanja na zmago.

V prvem krogu se je zmage prav tako veselil Arsenovič, ki je dobil slabih sedem odstotnih točk več podpore kot Kangler.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije