ZADNJA POT

FOTO: Dava položili v grob k bratu, mami in očetu

Objavljeno 20. september 2019 07.24 | Posodobljeno 20. september 2019 07.24 | Piše: Tina Horvat

Slovenija in svet sta se poslovila od velikana alpinizma. Pokopali so ga pri cerkvi sv. Ožbolta na Jezerskem.

Poslednja pot junaka Everesta
ZGORNJE JEZERSKO – Tisočglava množica je včeraj ob 16. uri pospremila 56-letnega Dava Karničarja na njegovi poslednji poti. Na Jezerskem se je življenje ustavilo.

image
Davo Karničar je umrl star 56 let. Fotografije: Marko Feist
Že od srede, ko je bila krsta v poslovilni vežici na domačem pokopališču pri farni cerkvi sv. Ožbolta, so vanjo stopale množice domačinov, sorodnikov, prijateljev alpinistov, smučarjev, gorskih reševalcev in lovcev. S težkim srcem in solznimi očmi so se z vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine prišli poslovit od znamenitega Jezerjana, vsi vidno pretreseni nad krutostjo usode, ki je tako nenadno posegla v življenje junaka Everesta in drugih najvišjih vrhov, ki jih je presmučal kot prvi, mnoge tudi z bratom Drejcem Karničarjem, ki je zdaj župan občine Jezersko. Za Dava je bila usodna sušica smreke, ki se je pri sekanju prelomila in padla nanj.

image
Gorski reševalci so svojemu članu in prijatelju naredili špalir.
Dolga kolona se je vila pred poslovilno vežico, vpisovala svoje besede slovesa pokojniku in izrekala sožalje Davovim svojcem, ženi Petri Karničar in njunim štirim otrokom, Izidorju, Lovrencu, Evici in najmlajšemu Martinu, Davovim štirim starejšim otrokom, bratu Drejcu in njegovi družini ter drugim svojcem. A nesreča ni prvič posegla v to veliko in znamenito družino. Najstarejši od bratov Karničar, Luka, je umrl v tragediji leta 1997 v Turski gori nad Okrešljem, ko se je med usposabljanjem smrtno ponesrečilo pet gorskih reševalcev inštruktorjev.

Davov brat Luka Karničar je umrl v tragediji leta 1997 v Turski gori nad Okrešljem.

Od legende alpinizma sta se prišli poslovit alpinista Marija in Andrej Štremfelj, zakonca, ki sta kot prva stala skupaj na Everestu. Ob izgubi prijatelja sta dejala: »Vsaka smrt je boleča, a ko ti umre tak prijatelj, te zares močno zaseka v srce. In ti da misliti, kako kratko je življenje.«

Tudi Tone Škarja, legenda slovenskega himalajizma, je bil pretresen ob Davovi smrti. »To je nepredstavljiva izguba za Davovo družino in za vse Jezerjane, za alpinizem pa sploh. Davo je prvi človek, ki je sploh pomislil, da se gre na Himalajo, celo na Everest, s smučmi,« je povedal.

Za prijateljem žalujeta tudi avtorja nastajajočega filma o Davu z naslovom Ti sam greš Rožle Bregar in Miha Kačič. »Težko je reči kaj v slovo, če se je to zgodilo mnogo prezgodaj in prav v času, ko je končno našel srečo in mir. Mi smo se ujeli ravno v obdobju, ko je hotel s tem filmom pokazati svojo ljubezen do hribov in do življenja. A še bolj pomembno od tega, da se zdaj poslavljamo od njega na pogrebu, je, da bi njegova družina, vdova s štirimi otroki, potrebovala oporo in pomoč,« sta povedala.

Slovo pod Everestom

Od Dava se je z ganljivim sporočilom pod Everestom poslovil tudi njegov konkurent izpred dveh let, ko sta sočasno naskakovala K2, poljski alpinistični smučar Andrzej Bargiel. Ta je zdaj na poti na vrh najvišje gore sveta, ki jo misli presmučati tako, kot jo je Davo pred 19 leti. "Davo je moj navdih in moj vzornik. Sledim njegovemu etičnemu pristopu do alpinističnega smučanja, to je, da se neprekinjeno smuča z vrha do dna. Brez Dava in njegovega pionirskega spusta z Everesta 7. oktobra 2000 tudi mojega Everesta ne bi bilo. Z brati in člani ekipe Everest Ski Challenge 2019 sočustvujemo in delimo žalost z Davovo družino," je zapisal na svojem profilu na facebooku med vzpenjanjem proti vrhu.

Ko je malo pred 16. uro zazvonil jezerjanski navček, so se gorski reševalci postavili v špalir in zavladala je neverjetna tišina. Dolgi sprevod se je začel viti proti farni cerkvi, kjer je bila poslovilna sveta maša.

Potem so sončni žarki še zadnjič pobožali Davove Grintovce, Kočno, Skuto, Grintovec, in prelepe travnate planine pod njimi, in Davo je odšel s tega sveta in se pridružil svojim v onstranstvu. Davo, naj ti bo lahka zemljica jezerjanska! 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji