V ŽIVO

FOTO: Bratuškova ustanavlja stranko, v stilu Jankovića pripeljala družino

Objavljeno 31. maj 2014 13.12 | Posodobljeno 31. maj 2014 16.13 | Piše: P. J., K. K.

Prišli so tudi Igor Šoltes (Verjamem) ter Matjaž Han in Tanja Fajon iz SD.

Alenka Bratušek je s seboj pripeljala moža Mitjo Cvetičanina, hčer Nušo in sina Oskarja.

LJUBLJANA – Zavezništvo Alenke Bratušek se danes kot stranka ustanavlja v ljubljanski Stari elektrarni. Premierka v odstopu je po porazu na kongresu Pozitivne Slovenije (PS), kjer jo je v bitki za vodenje stranke premagal Zoran Janković, s seboj na kongres v prvo vrsto pripeljala moža Mitjo Cvjetičanina, hčer in sina. Podobno je leta 2011 nastajala bivša stranka Bratuškove, ko jo je ustanavljal Janković. Bratuškovi se je danes pridružilo 256 ustanovnih članov.

Naša poročevalka s kongresa pravi, da se dvorana počasi polni. Z Bratuškovo so iz PS prišli poslanci Maša Kociper, po prometni nesreči, po kateri je odstopil kot poslanec, Peter Vilfan, Jerko Čehovin, Alenka Pavlič, Jani Möderndorfer, Maja Dimitrovski, ministri Roman Jakič, Metod Dragonja, Uroš Grilc in nekdanji šef Mercatorja Miran Goslar.

Od političnih tekmecev smo opazili vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana ter evropska poslanca SD Tanjo Fajon in stranke Verjamem Igorja Šoltesa. Predstavnika SD sta ob prihodu dejala, da se je o sodelovanju še prezgodaj pogovarjati. Vsi trije so se po dobri uri, še pred glasovanjem, poslovili. 

Stranka se bo, sodeč po vabilu, včeraj objavljenem na facebooku Alenke Bratušek imenovala Zavezništva Ab.
 

 
 
Kociprova o državi kot gospodinjstvu

Kociprova je za govornico dejala, da »zbrane povezuje to, da nam ni vseeno, kaj se dogaja s Slovenijo in kam gre naša Slovenija. Ni nam vseeno, kaj se dogaja tukaj in zdaj. Politika je dobila slabšalen prizvok. Tako kot gospodinjstvo mora tudi državo nekdo upravljati in ne vsak po svoje.« Kociprova je citirala Churchillove besede, da demokracija mogoče res ni najboljši sistem, a boljšega doslej nismo iznašli. Vlada Bratuškove je po njenih besedah prišla na oblast v težkih razmerah.
 
»Pred dobrim letom ni bilo možaka, junaka, ki bi si upal prevzeti krmilo.« Po njenem mnenju je morala priti ženska na oblast, da so bili narejeni odločni in ključni koraki na boljše. »Tej vladi je uspelo ohraniti mir, socialno in demokratično državo.« Kulti osebnosti se po mnenju Kociprove poslavljajo. 
 
»Če bomo vsi zavezniki stopili skupaj, bomo delo lahko nadaljevali. Tu smo, da najdemo zaveznike in sklenemo zavezništvo. Za zdaj Zavezništvo Alenke Bratušek, v prihodnje pa zavezništvo za boljšo državo in zavezništvo za boljšo prihodnost,« je še dejala.
 
Purgova navija za Bratuškovo

Med udeleženci je tudi direktorica podiplomske šole z Bleda IEDC Danica Purg, ki pravi, da verjame v zavezništvo, da Slovenija lahko le tako gre naprej. O Bratuškovi pa meni tole: »Rešila je državo, ki je bila usmerjena v banansko republiko. Slovenija je spet začela pridobivati ugled. Najbolj me je presenetilo, kako je bilo zvečer videti vse nemogoče, zjutraj pa je zbrala vse te moške okoli sebe ... Upam, da bo res zbrala vse te nove stranke in jih povezala v zavezništvo.«

S pismom so se oglasili iz stranke SMS Zeleni, ki zavezništvo podpirajo in vstopajo vanj. 

Radićeva: Čas narcizma je minil

Darja Radić, ki začasno vodi stranko Zares, na listi katere je Bratuškova kandidirala v preteklosti, je Bratuškovi zaželela, naj ohrani entuziazem. »To je prava poteza, upam, da bomo zmogli toliko moči, da bomo Slovenijo popeljali na boljše poti. V Zaresu nam je povezovanje blizu, leta 2011 smo se že povezali. Danes je to še pomembnejše, zato smo pripravljeni sodelovati. Čas osebnih ambicij in narcizma je minil. Čas je, da začnemo skupaj delati za boljši jutri.«


 

Deli s prijatelji