NAJ PRIDELEK

FOTO: Anton ima na oknih največ nageljnov

Občina Cerklje je organizirala že 28. prireditev Naj pridelek. Letos brez novih rekordov, najbližje je bila krmilna pesa.
Fotografija: Najtežja buča, težka 444 kilogramov, je zrasla na njivi Jožeta Kosma iz Češnjevka. Fotografije: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Najtežja buča, težka 444 kilogramov, je zrasla na njivi Jožeta Kosma iz Češnjevka. Fotografije: Janez Kuhar

CERKLJE – V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem je minuli petek potekala že 28. kulturno-zabavna prireditev Naj pridelek 2019, na kateri so tehtali največje oziroma najdebelejše primerke zelenjave. Prireditev privablja kmetovalce in izkušene vrtičkarje iz večjega dela Gorenjske, začela pa se je z uradnim tehtanjem pridelkov v preddverju tamkajšnje športne dvorane.

Veliko mladih

Najtežjo krmilno peso je pridelal Franc Slemc, na sliki s članoma komisije Robertom Golcem (levo) in Ivanom Kropivnikom.
Najtežjo krmilno peso je pridelal Franc Slemc, na sliki s članoma komisije Robertom Golcem (levo) in Ivanom Kropivnikom.
Komisija v sestavi Robert Golc, Ivan Kropivnik in Žan Omers iz Družinskega in mladinskega centra Cerklje je skrbno tehtala, merila in popisovala pridelke, ki so jih tekmovalci nosili v vrečah in gajbicah ali pa so jih zaradi njihove velikosti morali pripeljati s prikolico ali kar s traktorji. Na prireditvi so bila v sklopu projekta TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna podeljena tudi priznanja za urejenost v občini Cerklje na Gorenjskem.

Na prireditvi je prisotne pozdravil župan Franc Čebulj in jim zaželel dobro letino tudi v prihodnje. Za naj pridelek so se potegovali pridelovalci krompirja, zelja, repe, podzemne in nadzemne kolerabe, rdeče in krmilne pese, krmilnega korenja ter pridelovalci buč.

V bogatem kulturnem programu so nastopili člani Kulturnega društva Folklora Cerklje, pevska skupina Regine pod vodstvom zborovodja Bojana Zeliča ter Godba Cerklje, večer pa je s komičnimi vložki popestril humorist Boštjan Meglič - Peška. Po tehtanju so se tekmovalci, med katerimi je bilo veliko mladih, s svojimi pridelki zbrali v dvorani Borštnikovega hrama, napetost pa sta z razglasitvijo rezultatov tudi letos pregnala Ana Jagodic Dolžan in Jože Jerič, ki sta domiselno vodila prireditev.

Julijana Boltežar je vzgojila sedem rdečih paprik na enem steblu.
Julijana Boltežar je vzgojila sedem rdečih paprik na enem steblu.
Po videnem bi lahko rekli, da so imeli kmetje povprečno letino. Rekordov ni bilo, najbolj se mu je približala krmilna pesa Franca Slemca iz Glinj, ki je tehtala 13,71 kilograma (rekord je 18 kg). Najtežje zelje, tehtnica se je ustavila pri 7,34 kilograma (rekord 12,82 kg), je prinesla Urša Sušnik iz Suhe pri Predosljah. Največja rdeča pesa, težka 2,655 kilograma (4,69 kg), je zrasla na njivi Antona Močnika v Poženiku, 1,065 kilograma težak krompir (2,245 kg) je prinesel Blaž Jenko iz Praprotne Police, Franc Slemc pa je prinesel 13,71 kilograma težko krmilno peso (18,18 kg). Korenju Mateje Maleš iz Poženika je tehtnica namerila 1,225 kilograma (2,80 kg), nadzemni kolerabi Helene Verbič iz Grada 1,65 kilograma (13,655 kg), podzemni kolerabi Nuše Petrič iz Vašce pa 3,015 kilograma (9,695 kg). Največja repa, tehtala je 5,35 kilograma (6,675 kg), je zrasla Heleni Verbič iz Grada.

Buča tehtala 444 kilogramov

Tina Cerar je prinesla kar dvajset krompirjev v obliki srčka.
Tina Cerar je prinesla kar dvajset krompirjev v obliki srčka.
Na prireditvi so tehtali tudi buče. Najtežjo je letos na avtomobilski prikolici pripeljal Jože Kosem iz Češnjevka pod Krvavcem, tehtala je kar 444 kilogramov, z 210-kilogramsko se je pohvalil Ciril Grilc iz Trate, buča Jelke Grilc, prav tako iz Trate, pa je tehtala 178 kilogramov. Letos so med dvaindvajsetimi pridelki podelili sedem nagrad za posebne pridelke. Te so prejeli Julijana Boltežar za sedem rdečih paprik na steblu, Tina Cerar iz Komende za dvajset krompirjev v obliki srčka, Karolina Bidar iz Adergasa za veliko zeleno papriko, Marica Sušnik iz Besnice za košarico gorenjskih zelo drobnih kokošjih jajc, Mateja Maleš iz Poženika za rdečo peso v obliki srčka, Franc Dovžan iz Mlake pri Kranju za 80 centimetrov dolg fižol in Olga Grošelj iz Cerkelj za debel sladki krompir.

Podelili so tudi občinska priznanja za urejenost.
Podelili so tudi občinska priznanja za urejenost.
Med starejšimi stanovanjskimi objekti je bila po mnenju komisije najbolj urejena stanovanjska hiša Irene Mohorič iz Zaloga pri Cerkljah. Med novejšimi stanovanjskimi hišami je zmagala hiša Simone Rebernik iz Velesovega, najbolj urejeno kmetijo v občini pa ima Marko Jenko, po domače Begeljnov iz Praprotne Police. Največ nageljnov na oknih je imel Anton Preložnik iz Šmartnega, najlepši skalnjak ob hiši pa Marta in Jožef Jerič iz Glinj.
Letošnji prejemniki nagrad za naj pridelke
Letošnji prejemniki nagrad za naj pridelke

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije