DOMNEVNO NEZAKONITO

Financiranje SDS: ne štiri milijone, ampak kar 12 naj bi jih dobili iz Madžarske

Parlamentarna komisija bo poskusila odkriti, ali je bilo financiranje stranke SDS zakonito.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Jutri in dan pozneje bo spet zasedala parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim financiranjem SDS. Zaslišani bodo minister za notranje zadeve Aleš Hojs, nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič, poslanec SDS Dejan Kaloh, direktor Nove24TV Boris Tomašič ter madžarska podjetnika Peter Schatz in Agnes Adamik, ki sta uradno lastniško obvladovala medijska podjetja iz kroga SDS. 

Kot poroča portal Necenzurirano.si, je iz dokumentov razvidno, da se je z madžarskih računov na račune podjetij, povezanih s posamezniki iz SDS in samo stranko, od leta 2017 do 2020 prelilo najmanj 12 milijonov evrov denarja, ki so ga nakazovale madžarske pravne in fizične osebe, ne pa samo štiri milijone, kot se je domnevalo doslej. V teh 12 milijonih niso všteta denarna sredstva, ki so jih podjetja in posamezniki iz Madžarske vlagali v kapital medijev SDS. 

Na omenjenem portalu pojasnjujejo, da je ta denar iz Madžarske začel prihajati spomladi 2017, ko je bila SDS v opoziciji. Takrat je televizija Nova24TV uradno prešla v večinsko last treh madžarskih medijskih podjetij iz kroga madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz. 

Zadnjih pet let se je zlival v medije, ki imajo slabo gledanost in obiskanost, kar ekonomsko gledano nima smisla. Vsa nakazila so bila izvedena kot plačilo računov za oglaševanje, ki jih izstavlja Nova24TV. Zneski so po podatkih portala dosegali tudi po sto tisoč evrov, in to za »oglaševanje« podjetij Belfry in Ripost, ki sploh ne poslujeta v Sloveniji. 

Parlamentarna komisija bo poskušala ugotoviti, ali je bilo financiranje stranke SDS zakonito. Po zakonu o političnih strankah stranke sredstev ne smejo pridobivati s prispevki iz tujine.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije