ZDRAVNIŠKA STAVKA

Fides brez odločitve, med članstvom bodo izvedli anketo

Med vlado in zdravniškimi sindikati je vse bolj napeto.
Fotografija: Gregor Zemljič, vodja pogajalske skupine, Fides. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Gregor Zemljič, vodja pogajalske skupine, Fides. FOTO: Črt Piksi

Po torkovem zaključku pogajanj med zdravniškimi sindikati in vladno stranjo se je popoldne na izredni seji sestal glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v katerem z vladno ponudbo niso bili zadovoljni. Odbor je sklenil, da bodo odločitev nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejeli po anketi med svojimi člani.

Kot je medijem po koncu izredne seje pojasnil podpredsednik Fidesa in vodja pogajalske skupine sindikata Gregor Zemljič, bodo v sindikatu pripravili anketo, ki jo bodo v četrtek poslali svojim članom.

V anketi bodo ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na torkovo zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana Zemljiču.

Žugajo s stavko

Minister naj bi od vodje pogajalske skupine Fidesa zahteval podpis sporazuma, ob tem pa dejal, da ima »ukaz premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides«.

Z nadaljnjimi odločitvami bodo v glavnem odboru počakali do izteka osemdnevnega roka, ki so ga dali vladi, da odgovori na prijavo ravnanja ministra generalnemu sekretariatu vlade. Rok za odgovor vlade, ki so ga postavili v prijavi, se izteče v petek, zato odločitev o morebitnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, pri čemer stavka ni izključena, v tem tednu najverjetneje še ne bo sprejeta.

Ob tem Zemljič poudarja, da so zdravniki nezadovoljni in prestrašeni ter da ves čas poudarjajo, da imajo ničelno toleranco do agresivne komunikacije, kar pričakujejo tudi »od partnerja«. Nezadovoljstvo pa je, tako vodja pogajalske skupine in podpredsednik Fidesa, zdravnike še bolj zbližalo.

Vladni predlog nezadovoljiv

Ponudbo vlade v glavnem odboru ocenjujejo kot nezadovoljivo, ker da ustvarja nova nesorazmerja znotraj zdravništva. Vlada je namreč predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Po besedah Zemljiča se bodo mlajši zdravniki tako močno približali tistim, ki so najbolj odgovorni in nosijo največji delež pri obravnavi bolnikov, čeprav so v sindikatu s ponudbo za mlajše kolege sicer bolj zadovoljni kot z drugim delom vladnega predloga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije