NAPAKE

Fakultete neupravičeno izplačevale dodatke za stalno pripravljenost

Objavljeno 28. december 2015 21.44 | Posodobljeno 28. december 2015 21.45 | Piše: STA, Mo. S.

Med neupravičenimi prejemniki naj bi bila tudi minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Devet obravnavanih fakultet od enajstih je svojim uslužbencem izplačevalo dodatke za stalno pripravljenost, čeprav ga za visoko šolstvo ne predvideva noben predpis, je poročala TV Slovenija. Največ je v ta namen zadnja leta izplačala ljubljanska ekonomska fakulteta, in sicer 436.700 evrov. Uslužbenci bodo morali po navedbah televizije denar vrniti.

Med neupravičenimi prejemniki sta tudi minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, je poročala televizija, ki se sklicuje na pridobljene zapisnike inšpektorata za javno upravo.

Po besedah dekanje ekonomske fakultete Metke Tekavčič so na fakulteti prepričani, da so imeli pravno osnovo za pravilnik, ki je bil sprejet pred nekaj leti, in da so tudi dodatke na osnovi tega pravilnika izplačevali na osnovi zakonske podlage. Po poročanju televizije je tudi Tekavčičeva, denimo, decembra lani prejela dobrih 700 evrov bruto dodatka.

Ekonomski fakulteti sledi fakulteta za družbene vede. Po njihovih pojasnilih gre za pripravljenost nekaterih zaposlenih, ki, denimo, skrbijo za nemoteno informacijsko podporo ali preprečevanje škode ob izrednih dogodkih.

Brez pravne podlage

Nepravilnosti so bile različne, skupno vsem fakultetam pa je, da za izplačevanje tega dodatka niso imele pravne podlage. Po besedah glavne inšpektorice inšpektorata za javni sektor Lidije Apohal Vučkovič fakultete za to niso imele niti vsebinskih razlogov, prav tako pa niso imele določenega časa za stalno pripravljenost.

Nepravilnosti so ugotovili še na fakultetah za elektrotehniko, za matematiko in fiziko, za računalništvo in informatiko, za socialno delo, za šport ter na filozofski fakulteti. Odziva univerze televiziji danes ni uspelo pridobiti, Darko Marinčič iz visokošolskega sindikata pa je izrazil zaskrbljenost nad tem, da se sumljiva akademska dejavnost napaja iz proračuna.

Fakultete morajo po odločbi inšpektorata dodatke prenehati izplačevati, uslužbenci pa morajo vrniti denar, ki so ga v obliki teh dodatkov prejeli v obdobju zadnjih desetih mesecev. Fakultete so že napovedale sodne spore, je še poročala televizija.

Deli s prijatelji