SEDEŽ STRANKE

Fajonovo pozivajo, naj vrnejo stavbo, v kateri domuje SD

Pravijo, da je bila hiša prodana pod vprašljivimi pogoji.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk

Predsednik Evropske judovske skupnosti rabin Menachem Margolin je predsednico SD in evropsko poslanko Tanjo Fajon v pismu pozval, naj popravi zgodovinsko krivico in stavbo, v kateri ima sedež njena stranka, vrne Slovenski judovski skupnosti.
 
Kot je spomnil v pismu, ki ga je danes objavil portal Siol.net, je stavbo na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka SD svoj sedež, zgradil judovski trgovec Felix Moskovic, ki so ga leta 1943 s člani družine odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz in druga taborišča smrti, kjer so nato izginili. Po njihovi smrti je bila hiša »prodana pod vprašljivi pogoji«, podržavljena in so jo v času nekdanje Jugoslavije uporabljale visoke organizacije komunistične stranke.

V pismu je tudi izpostavil, da so opazili, da se je v preteklosti že razpravljalo o prenosu lastništva te stavbe na Slovensko judovsko skupnost. To bi bila po njegovem »primerna, pravična in moralna uporaba doma« gospoda Moskovica ter bi popravila »zgodovinsko krivico«. Kot je še dodal, upajo, da bodo v SD prepoznali »simbolično in čustveno nevzdržnost statusa quo« in ga skupaj z njimi poskušali spremeniti.


Fajonova očitke zavrača


Sedež stranke SD je bil v preteklosti že večkrat aktualna tema, spominja Siol.net. V SD so sicer pred časom pojasnili, da so do hiše, ki je bila pred tem v lasti Republike Slovenije, prišli z menjalno pogodbo, in sicer so jo s slovensko vlado zamenjali za del stavbe na Tomšičevi ulici 5.

Fajonova je te očitke na svoj račun, ki so se pojavljali v slovenskih in predvsem srbskih medijih, že večkrat zavrnila, nazadnje v četrtek, ko jih je označila za »grd poskus laži in diskreditacije«, kar je »orodje, ki se ga rad poslužuje sedanji predsednik vlade«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije