ŠTUDENTSKA IN DIJAŠKA SKUPNOST

Fafangel povedal, kaj se nam obeta ob jesenskem valu

Dijaki in osnovnošolci se bodo testirali doma.
Fotografija: Mario Fafangel in Janez Poklukar. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Mario Fafangel in Janez Poklukar. FOTO: STA, posnetek zaslona

Minister za zdravje Janez Poklukar je po današnjem sestanku s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije potrdil, da se bo samotestiranje dijakov in učencev višjih razredov osnovnih šol začelo še v tem šolskem letu. 

»Pripravljamo se na poslabšanje epidemije v jeseni, sistem moramo postaviti letos, ko ga lahko na kontroliran in varen način,« je povedal Poklukar in potrdil tudi, da se bodo lahko učenci in dijaki testirali doma. »To je najbolj smiselno iz medicinskih, tehničnih in logističnih razlogov. Marsikdo v šolo prihaja z javnim prometom in je v tem času že v stiku z drugimi. Nerodno bi bilo, da bi nekdo v šoli izvedel, da je na poti že okužil druge,« je pojasnil minister in še dodal, da bi bilo optimalno testiranje na pet dni, verjetno ga bodo izvajali vsak ponedeljek.

Potrdilo še usklajujejo v EU

Tudi s predstavniki študentskih in dijaških organizacij so se pogovarjali o digitalnem zelenem potrdilu oziroma t. i. covidnem potrdilu. Povedal je, da Evropski parlament in Evropska komisija še usklajujeta pravno podlago zanj, končna različica potrdila pa naj bi bila znana med 7. in 10. junijem. Po njegovem mnenju se bo EU težko povsem poenotil o pogojih za potovanja.

image_alt
To so zadnji podatki o okužbah, delež pozitivnih znova večji


Z dijaki in študenti se je srečal tudi epidemiolog Mario Fafangel in dejal, da je bil to »najlepši sestanek te epidemije«. »Pogovarjali smo se o tem, kako postaviti ogrodje epidemije, ki bo naša prihodnost. Trije stebri so bili danes na tapeti: cepljenje, digitalno iskanje stikov in samotestiranje. To so tri možnosti, ki nam lahko povrnejo neki vzdržen sistem. Lepo je bilo poslušati študente in dijake, povedali so nam, kje smo zgrešili, kaj narediti bolje,« je dejal prvi epidemiolog v državi.

»Največ tvegaš, če čakaš«

V zvezi z dvomi o cepivu Astrazenece je Fafangel povedal, da največ tvegamo, če čakamo. »Tveganje pri cepivih je minimalno, je varno, prelagati to cepljenje pa ni odločitev, ki bi jo lahko kot stroka podprli, je pa seveda pravica vsakega. Osebno predlagam, da se cepiš s tistim, kar ti je predlagano,« je dejal.

Epidemiologi bodo ob prehodu v zeleno fazo, ki naj bi jo po nekaterih napovedih dosegli že ob koncu meseca, spet začeli slediti stikom okuženih. »Naj vam povem, da vmes nismo nehali delati, še vedno smo klicali in poskušali doseči čim več stikov. Pripravljamo se dvotirno. Čim prej je treba spet začeti in odkrivati stike vsakega bolnega, zlasti v prvih 24 urah.«


Dotaknil se je tudi napovedi za jesen: »Upamo seveda, da novega vala ne bo, da bomo dosegli raven precepljenosti in prekuženosti ter se z naborom ukrepom, ki so vzdržni, morda izognili tistemu vrhu. Napovedi niso tako slabe, so dobre, a moramo biti pripravljeni.«

image_alt
Janša razkril, kdaj bomo predvidoma premagali epidemijo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije