POTRJENO

Evropsko javno tožilstvo imenovalo Frank Elerjevo in Oštirja za delegirana tožilca

Dobila sta poln petletni mandat.
Fotografija: Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. FOTO: Matej Družnik

Kolegij Evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce, je tožilstvo sporočilo na twitterju.

Predlog slovenske vlade za imenovanje dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev so prejeli v petek, potem ko se je vlada v četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata imenovalo za poln petletni mandat kot vse preostale evropske delegirane tožilce, so izpostavili v sporočilu na twitterju.

Pristojni za kazniva dejanja, ki škodujejo finančnim interesom EU

EU je Evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavil junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v preteklih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in zahtevajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije