O NJEGOVI USODI

Erjavec na tnalu, zdaj priznava napaki: Jankovića in čustva

Odločitev o svoji usodi prepušča svetu stranke.
Fotografija: Bo ostal predsednik stranke? FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Bo ostal predsednik stranke? FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je z izidom na nedavnih volitvah nezadovoljen, je priznal, da je v kampanji naredil napake. Poleg povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je omenil tudi svoje čustvene odzive na soočenjih. Kot pravi Erjavec, je dal svoj mandat na razpolago, svet stranke bo o njegovi usodi odločal v petek.

Kot je Erjavec, ki je vodstvo stranke o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po današnji seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, četudi bi mu izvršni odbor, ki se sestane nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

»Nisem zadovoljen z izidom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Zadovoljen pa sem, da smo še naprej parlamentarna stranka,« je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da Desus še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v državni zbor. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je Desus z manj kot petimi odstotki prepolovil izid izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.
 

Očitki zaradi povezovanja z Jankovićem


Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni izid.

Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. »Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje drugače storil,« je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene odzive na soočenjih, na katerih je bil po njegovih besedah v nasprotju z drugimi soočenji »z nekaterimi povsem družinskimi zadevami«.

Dodal je, da je bil Desus napaden z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni. 
 

Čakajoč na petek


Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. O podpredsednikih pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. »Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago,« je dejal. »Videli bomo, kaj se bo jutri zgodilo,« ni želel špekulirati o morebitnih scenarijih.

Na temo sestavljanja koalicije pa je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da za njih pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije