PROTEST

Epilog protesta dijakov: sodnica se je opravičila (VIDEO)

Zmagal je razum, je ob odhodu s sodišča dejal Gosak.
Fotografija: Pred sodiščem so se zbrali podporniki dijakov. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Pred sodiščem so se zbrali podporniki dijakov. FOTO: Voranc Vogel

Mariborska okrajna sodnica je ustavila postopek proti mariborskemu dijaku Maticu Gosaku. Zagovornik Dino Bauk pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

Gosak je bil eden izmed dijakov, ki so 9. februarja na Trgu svobode v Mariboru protestirali za vrnitev v šolske klopi. Tedaj je šest polnoletnih dijakov prejelo globo, trije mladoletni dijaki pa poziv k sodniku za prekrške z utemeljitvijo, »da naj bi z zbiranjem huje ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so ves čas ohranjali razdaljo in nosili maske«. Po burnem odzivu slovenske javnosti, ko so se tudi nekateri politiki zavzeli na dijake, je sodnica danes ustavila postopek proti enemu izmed njih.

Ob odhodu z okrajnega sodišča je Gosak dejal, da je očitno zmagal razum, da se je postopek ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila. Tudi tokrat se je pred poslopjem sodišča zbrala množica ljudi in tako izrazila podporo dijakom.



Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je tedaj v odzivu dejala, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, »da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja«. To je prvi korak v svet odraslosti, je še dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije