RAZLIČICA DELTA

Epidemije je konec, a minister Poklukar svari pred novo nevarnostjo

Po ministrovih besedah grožnje še ni konec, skrbi ga že različica delta.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar

V Sloveniji se bo danes zaključila epidemija covida 19, a grožnje novega koronavirusa še ni konec. To je danes dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ključni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa še naprej ostajajo cepljenje proti covidu 19 in nadaljnje izvajanje epidemioloških ukrepov oziroma postopno sproščanje teh.

image_alt
Epidemija se danes končuje. Kateri ukrepi ostajajo?


Kot je ob robu zasedanja sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov v sestavi ministrov za zdravje izpostavil Poklukar, je edina pot iz krize zadostna precepljenost prebivalstva. »Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši zdravstveni ukrep, brez katerega si ne moremo predstavljati prihodnosti. Tako kot prihodnost Evrope tudi cepljenje temelji na solidarnosti in sodelovanju. Cepljenje je odločitev za naše zdravje in za naša življenja. To je majhen korak za posameznika, vendar velik korak za slovensko in evropsko družbo.«

image_alt
UKC Ljubljana proslavlja konec epidemije: kaj to pomeni za čakalne vrste?


Po njegovih besedah je tudi za zaščito pred širjenjem različice delta koronavirusa pomembno, da v družbi dosežemo zadostno precepljenost prebivalstva. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se ta različica širi hitreje in da pri tem bolezen za tiste, ki niso cepljeni, poteka v težji obliki. Po Poklukarjevem mnenju je ključno to, da se s precepljenostjo zmanjša dnevno število okuženih prebivalcev in da Slovenija tudi tako obvlada morebitni izbruh te različice.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas