PROJEKCIJA

Epidemija spet narašča, negotovosti je veliko

Za zdaj še ni povsem jasno, kako hitro se širi omikron in kako resno bolezen povzroča.
Fotografija: Prizor s covidnega oddelka bolnišnice na Jesenicah. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Prizor s covidnega oddelka bolnišnice na Jesenicah. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Epidemija covida 19 je začela spet naraščati, domnevno zaradi predprazničnega druženja in širjenja različice omikron. Kako se bo to kazalo v številu hospitaliziranih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča, je zapisal Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS). Omikron se po njegovih navedbah tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in večje kužnosti od delte. Vendar so negotovosti v projekciji velike, saj še ni na razpolago dovolj podatkov o njeni razširjenosti, hitrosti širjenja in resnosti bolezni, ki jo povzroča.

image_alt
To ni dober znak: zadnji podatki o koronavirusu ne vlivajo upanja

»Dosledno izvajajmo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in vse druge ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki,« je pozval Leskovar. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu po njegovem le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je po Leskovarjevih izračunih približno 1,05, kar pomeni, da ena oseba povprečno okuži nekaj več kot eno osebo.

image_alt
Kmalu obvezno cepljenje za starejše od 50 let?

Zaradi omikrona je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala v ponedeljek dejal, da bi bilo smiselno razmisliti o enotedenskem zaprtju šol po novem letu. Vodja svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar pa je pozneje pojasnila, da skupina o takem predlogu ni ne razpravljala ne odločala. Šole bi po njenih besedah zapirali le v primeru hudega poslabšanja epidemioloških razmer.

image_alt
Strah pred omikronom v Sloveniji: po novem letu še nekaj dni izrednih počitnic?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije