TRADICIJA

Ena in edina Šuštarska nedelja

Šuštarska nedelja v Tržiču s prenovljenim programom slavi čevljarsko tradicijo; na največji tržiški prireditvi bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino.
Fotografija: Šuštarska nedelja je največji tržiški dogodek. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Šuštarska nedelja je največji tržiški dogodek. Fotografije: Primož Hieng

Tržič je že v znamenju čevljarske in druge obrtne dediščine. Praznovanje se bo odvijalo od danes pa do nedelje, ko se sklene s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. »V bogatem programu bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati ter jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti,« pravi Marjana Zupan iz podjetja Conventio, ki letos v sodelovanju z občino Tržič organizira Šuštarsko nedeljo. Tokrat programsko povsem spremenjeno, saj bo glavno mesto vnovič zavzela »čevljarska dediščina, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki.«


Rokodelstvo, ki je nekdaj napolnjevalo Tržič, bo predstavljeno s praktičnimi prikazi. Za bogat program, ki poudarja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V Pollakovi kajži je na ogled razstava Tržiški šuštarji, za katero je muzej z drugimi obrtnimi razstavami letos prejel prestižno Valvasorjevo nagrado. Občasna razstava o slovenski obutveni dediščini – prva tovrstna v Sloveniji – bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo svojo obutev predstavljajo več kot 20 folklornih skupin iz vse Slovenije.

Kulinarična ponudba bo na tržnici Tok' okusn'.
Kulinarična ponudba bo na tržnici Tok' okusn'.


Tržiški muzej bo poleg tega za otroke pripravil več delavnic, z Aljo Viryent pa oživil dediščino modrotiska in tržiške kulinarike.
»Med novostmi, ki opozarjajo na bogato tržiško obrtno in industrijsko dediščino, velja omeniti izdelavo stenske poslikave na objektu Bombažne predilnice in tkalnice Tržič, plakatno razstavo Zlata doba tržiške industrije, postavitev interaktivnega znamenja, posvečenega čevljarstvu, in prikaz starodavnih obrti z belgijskima umetnikoma. Svoje izdelke bodo razstavili tržiški obrtniki, poseben del bosta zavzela art tržnica in bolšji sejem, dogodke bodo na različnih prizoriščih vse dni spremljale zabavnoglasbene skupine,« pravi Zupanova.

V Galeriji Atrij bo svojo obutev predstavilo več kot 20 folklornih skupin.
V Galeriji Atrij bo svojo obutev predstavilo več kot 20 folklornih skupin.

»Nedeljski program na skoraj dvajsetih lokacijah bodo popestrila tržiška in druga kulturna društva. Znova bo mogoče videti frejšprehungo, šuštarske plese in slišati šuštarske pesmi. V modni reviji po starem bo mogoče spoznati, kako so se Slovenci obuvali v preteklosti, v Zgodbi o priletnem šuštarju pa se bodo ustvarjalci navdihovali v čevljarskem izročilu.«

Poseben program namenjajo otrokom, saj jim bodo ponudili otroško Šuštarsko nedeljo z Damjano Golavšek in KUD Vagant, delavnice Brainobraina, športno-zabavno animacijo Katrx Sport, Čeveljčkove igre in Pot radovednega čeveljčka.

Pekov plakat za ženske čevlje avtorja Naceta Mihevca
Pekov plakat za ženske čevlje avtorja Naceta Mihevca

»Tržič kljub propadu Peka ostaja kraj z najbogatejšo čevljarsko tradicijo, ki se kaže v prostoru, še bolj pa v ljudeh. Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod – zato poudarjamo pomen čevljarstva, kajti čevlje nosimo vsi. Če bomo v prihodnje znali spoštovati lastno, se nam ne bo treba bati za obstoj slovenskih čevljarjev, ki obutev še izdelujejo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije