En policijski sindikat zanika podporo aktivaciji 37.a člena

Eden izmed dveh policijskih sindikatov se od izjav ministra za notranje zadeve distancira.
Fotografija: Policisti in vojaki skupaj na meji. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Policisti in vojaki skupaj na meji. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš se je v izjavi za javnost odzval na navedbe ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da oba policijska sindikata podpirata 37.a člen o obrambi, ki bi dal dodatna pooblastila vojski.

Takole je zapisal: »V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) smo bili s strani naših članic in članov seznanjeni, da ste kot minister za notranje zadeve v Državnem zboru Republike Slovenije dne 1. 4. 2020, med razpravo na Odboru za obrambo, ki je odločal o aktivaciji 37. člena Zakona o obrambi, izjavili, da »oba policijska sindikata podpirata vse ukrepe, ki jih izvajate na MNZ«. Zaradi navedene vaše izjave se tako med policisti kot v javnosti neupravičeno ustvarja vtis, da SPS zagovarja aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, kar pa ne drži. Vaša izjava je v celoti neresnična v delu, ki se nanaša na SPS. Namreč SPS se v procesu predlaganja aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi nikoli do tega vprašanja ni opredeljeval, še manj pa drži vaša navedba, da podpiramo vse ukrepe, ki jih izvaja MNZ. Tovrstno vprašanje ni bilo nikoli predmet ne pogovorov (tudi na sestanku pri vašem državnem sekretarju, na katerega ste se v izjavi sklicevali), še manj pa pisne korespondence med SPS in MNZ. Poudarjamo, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi izključno politično vprašanje in se SPS do tega ne bo opredeljeval. Verjetno pa vam je poznano naše stališče glede domnevne »razbremenitve« policistov s tem ukrepom, saj smo ga večkrat izpostavili tako v javnosti kot tudi na seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo DZ dne 30. 5. 2019.
 

Preberite še:

Vladni predlog ni sprejet: vojska ostala brez policijskih pooblastil

SPS vaše izjave o »podpori« ukrepov MNZ (razumljeno je bilo tudi glede izjemnih pooblastil SV) razume kot poskus zlorabe sindikata v politične namene, kar je ob tako občutljivi temi, kot je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi, povsem nedopustno.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije