KORONAVIRUS

En mesec epidemije: v soboto umrli trije, število okuženih čez 1200

Skupno je umrlo že 53 ljudi.
Fotografija: UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše

V soboto so umrli še trije bolniki s koronavirusno boleznijo 19, kar pomeni, da je v Sloveniji skupno za posledicami epidemije novega koronavirusa umrlo 53 ljudi. Opravili so nekaj manj testov kot običajno (572) in ugotovili 17 novih okužb. Skupno se je torej število okuženih povzpelo na 1205. Vseh testov so doslej opravili 34.851, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 95 bolnikov, kar je eden več kot v petek. Od teh jih je na intenzivnih oddelkih nego potrebovalo 35 bolnikov, kar je dva manj kot dan prej. Iz bolnišnic so do polnoči v soboto odpustili dva človeka, skupno torej 150.

Žarišča v domovih za starejše

V enem mesecu po razglasitvi epidemije koronavirusne bolezni 19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo na več kot 1000. V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.
Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Slovenska vlada, ki jo je takrat še vodil Marjan Šarec, je epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca, dan po tem, ko se je Svetovna zdravstvena organizacija odločila za razglasitev pandemije. Takrat je bilo v Sloveniji nekaj manj kot 100 potrjenih primerov okužbe, prvo smrtno žrtev pa smo zabeležili dva dni po razglasitvi epidemije. Že Šarčeva vlada je sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v zvezi z ustavitvijo javnega življenja, med drugim je sprejela zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov in omejitve prehodov na meji z Italijo. Janševa vlada, ki je vodenje prevzela dan po razglašeni epidemiji, pa je ukrepe še stopnjevala.

Več o koronavirusu lahko preberete tukaj

Nova slovenska realnost


Tako so denimo ustavljeni letalski promet in tudi ves javni promet po državi, veljajo omejitve pri prehodih meje, odprte so le nekatere trgovine in lekarne, gibanje prebivalcev pa je omejeno na občino njihovega bivanja. Vlada je že sprejela tudi nekatere intervencijske ukrepe za pomoč prizadetim v epidemiji.

Ob ugodnih trendih, ki po mnenju nekaterih kažejo uspešnost Slovenije v boju proti novemu koronavirusu, sicer vlada napoveduje postopno omilitev nekaterih ukrepov. A tako v vladi kot mnogi strokovnjaki opozarjajo, da razmere še niso stabilne in da bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb.
Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh in tednih


Po navedbah vladnega govornika Jelka Kacina morajo biti poleg dlje časa razvidnega trenda padanja novih okužb za omilitev veljavnih ukrepov izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. To so možnost sledenja okuženim in širitvi virusa, da zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, zadostne kapacitete za testiranje in vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije. Kot je pojasnil predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek, bo epidemija prešla v stabilno fazo, ko bo dnevna rast novo okuženih le še odstotna, to je okoli 12 novo okuženih na dan. Takrat bi po njegovi oceni lahko pogumneje začeli opuščati omejitve.

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman pa je ob tem opozoril, da se bodo morali ljudje še naprej izogibati druženju ob kavicah in da se bo treba navaditi na novo realnost, saj prebivalstvo še dolgo ne bo prekuženo. »V javnih prostorih bomo še naprej nosili maske, telesna razdalja bo ostala,« je napovedal. Po njegovem mnenju tudi počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo, kako bomo lahko potovali znotraj države, pa bo odvisno od epidemioloških trendov.
Prazni Bled ob pojavu koronavirusa. FOTO: Blaž Samec
Prazni Bled ob pojavu koronavirusa. FOTO: Blaž Samec

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije