BOJ PROTI KORONAVIRUSU

Ema odobrila še eno cepivo za mladostnike od 12. leta

Po Pfizerjevem cepivu se smejo mladostniki cepiti tudi s cepivom proizvajalca Moderna.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Juan Medina, Reuters
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Juan Medina, Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila cepivo proti covidu 19 ameriškega proizvajalca Moderna tudi za otroke in mladostnike od 12. leta dalje. Emini strokovnjaki so proučili izsledke ustreznih raziskav in prižgali zeleno luč za omenjeno cepivo tudi za starostno skupino od 12 do 17 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Modernino cepivo proti covidu 19 Spikevax je že drugo cepivo, ki je v EU dovoljeno tudi za otroke in mladostnike. Ema je namreč konec maja že odobrila cepivo proti covidu ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha.

Moderna je za dovoljenje zaprosila na podlagi raziskave, ki so jo izvedli med 2.500 mladostniki v ZDA. Modernino cepivo se je pri tem po navedbah podjetja izkazalo za 100-odstotno učinkovito.

Za precepljenost z Moderninim cepivom sta po navedbah francoske tiskovne agencije AFP potrebna dva odmerka v razmiku štirih tednov. Modernino cepivo tako kot cepivo Pfizer in Biontech temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje bolezni ali boj proti njej.

Po podatkih Eme je bilo doslej v Evropi polno cepljenih 200 milijonov Evropejcev, kar je več kot polovica vseh odraslih, a še vedno manj od zastavljenega cilja, da bi do konca poletja dosegli 70-odstotno precepljenost.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas