VREMENSKI VZOREC OMEGA

Ekstremom še ni videti konca, napovedujejo poplave zgodovinskih razsežnosti (FOTO)

Napovedani vremenski vzorec prinaša blokado, kar pomeni, da bo podobno vreme vztrajalo zelo dolgo.
Fotografija: Neurje v mestu Volos. FOTO: Eurokinissi Via Reuters
Odpri galerijo
Neurje v mestu Volos. FOTO: Eurokinissi Via Reuters

Obdobja ekstremnih vremenskih pojavov očitno še ni konec. Avgusta so poplave opustošile velik del slovenskega ozemlja, v nedeljo pa so hudourniške poplave prizadele Španijo. Še posebej pa vremenoslovci opozarjajo na neurje, ki je že zajelo Grčijo. Grozijo jim poplave velikih razsežnosti, vremenoslovci menijo, da lahko pade še več dežja na kvadratni meter, kot ga je padlo avgusta pri nas. 

Na Agenciji za okolje pojasnjujejo, da je v teh dneh nad Evropo nastal vremenski vzorec (zračnega tlaka) v obliki grške črke omega. Gre za blokado, kar pomeni, da lahko takšen vzorec vztraja zelo dolgo. V sredini najdemo greben z visokim geopotencialom ali območje visokega zračnega tlaka, na straneh pa se nahajata dolini z nizkim geopotencialom ali ciklonska območja.

Ta pojav lahko prinese dolgotrajno obdobje sončnega ali deževnega vremena, odvisno, na kateri strani smo.

Neurje v mestu Volos. FOTO: Stringer Reuters
Neurje v mestu Volos. FOTO: Stringer Reuters

Prinese lahko ekstremne vremenske razmere

»Takšen vzorec lahko zaradi dolgotrajnosti prinese ekstremne vremenske razmere,« opozarjajo na Arso in še, da bo v naslednjih dneh močno deževalo v Grčiji, na večjem območju bo padlo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Na portalu neurje.si napovedujejo celo poplave zgodovinskih razsežnosti. »Osrednji del Grčije – Tesalija lahko do četrtka prejme tudi več kot 1000 litrov dežja na kvadratni meter! Za primerjavo: Avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju med 300–400 l/m2 (sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju), Grke pa čaka dobeseden potop, če se ta scenarij uresniči.«

Na eni strani poplave, na drugi vročinski val

Na drugi strani Evrope pa se bodo soočili z vročinskim valom. Arso napoveduje, da bodo danes najvišje temperature v Franciji dosegle od 33 do 39 °C, v naslednjih dneh bo le kakšno stopinjo manj.

Kako bo pri nas?

Opisan pojav bo našim krajem prinesel bolj umirjeno vreme. Prevladovalo bo sončno in nadpovprečno toplo, a ne prevroče. Od srede naprej se bo na Primorskem segrelo do okoli 30 °C. V naslednjem tednu imamo lahko vroč dan tudi kje v notranjosti, a napovedi še niso čisto usklajene. V naslednjih 10 dneh bo suho, kar bodo številni po Sloveniji sprejeli z olajšanjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije