40.000 EVROV ODŠKODNINE

Eksguvernerju Kranjcu izplačali 75 dni neizkoriščenega dopusta

Objavljeno 21. avgust 2013 17.17 | Posodobljeno 21. avgust 2013 17.17 | Piše: STA, A. L.

»V bistvu sem polovico svojega neizkoriščenega dopusta dejansko pustil Banki Slovenije oziroma bančnemu sistemu,« pravi Kranjec.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec

LJUBLJANA – Banka Slovenije je Marku Kranjcu, ki je 16. julija končal šestletni mandat guvernerja, po poročanju Dnevnika izplačala kar 75 dni neizkoriščenega letnega dopusta. Za kakšen znesek gre, ni znano, ker v centralni banki pravijo, da gre za osebni podatek. Po izračunih časnika naj bi mu pripadalo 3,5 plače oziroma okoli 40.000 evrov. Časnik je te izračune naredil na podlagi podatka, da naj bi mesečna plača guvernerja Banke Slovenije lani znašala okoli 11.900 evrov bruto (brez dodatkov za delovno dobo, regresa in jubilejnih nagrad).

Kranjec: Pol dopusta sem jim pustil

Po poročanju Radia Slovenija naj bi Kranjec, ki je zatrdil, da gre le za uveljavljanje določila pogodbe o zaposlitvi, za neizkoriščeni dopust prejel 20.000 evrov neto. Zadeva je popolnoma čista, je dejal in v izjavi za radio dodal: »V bistvu sem polovico svojega neizkoriščenega dopusta dejansko pustil Banki Slovenije oziroma bančnemu sistemu.«

Izplačilo so potrdili tudi v Banki Slovenije. »Nekdanjemu guvernerju je bila ob prenehanju delovnega razmerja izplačana odškodnina za neizkoriščen letni dopust (75 dni), kar navaja tudi časnik Dnevnik

Letno ima 40 dni dopusta

Guvernerju Banke Slovenije na leto pripada kar 40 dni dopusta, Kranjcu pa jih je ob prenehanju mandata ostalo neizkoriščenih 124 dni. Dogovor, po katerem so mu plačali »zgolj 75 dni«, bi tako lahko dejansko šteli za uspeh, sklepa Dnevnik.

Zakon o delovnih razmerjih kopičenja dopusta ne dopušča, a v centralni banki zatrjujejo, da sama zakonska določba ne preprečuje »sporazuma med dvema pogodbenima strankama o kasnejši izrabi ali plačilu«.

Deli s prijatelji