MEDNARODNO TEKMOVANJE

Franc je edini slovenski vitez žganja

Po dveletnem premoru na Slopah spet ocenjevali žganja in likerje. Franc Jelušič je laskavi naslov prejel v Srbiji.
Fotografija: Franc Jelušič, prvi in edini vitez žganja v Sloveniji.
Odpri galerijo
Franc Jelušič, prvi in edini vitez žganja v Sloveniji.

Po dveh letih premora je sežanska kmetijsko-svetovalna služba novogoriškega kmetijsko-gozdarskega zavoda v sodelovanju z Društvom proizvajalcev brkinskega slivovca in Društvom proizvajalcev kraškega brinjevca izvedla ocenjevanje likerjev in žganj, ki je bilo že osmo po vrsti in peto mednarodno tekmovanje. Opravila ga je šestčlanska komisija pod vodstvom vodje sežanske KSS Milene Štolfa, potekalo pa je dva dneva na turistični kmetiji Pri Filetu na Slopah.

Kar 65 priznanj

Po besedah Štolfove je letos prispelo 70 vzorcev, in sicer 34 žganj in 36 likerjev iz celotnega primorskega prostora, pridružili pa so se jim pridelovalci iz Pančeva, Subotice in Slanega Kamna v Srbiji. Izpostavila je zelo visoko kakovost, o tem govori podatek, da so podelili kar 65 priznanj, od tega 50 zlatih, 13 srebrnih in dve bronasti. »Ocenjevanje ima predvsem izobraževalni značaj. Kakovost žganj in likerjev se je v desetih letih zelo izboljšala, kar se pozna na veliko večjem številu podeljenih zlatih priznanj. Še posebno smo ponosni na našega prvega in edinega viteza žganja v Sloveniji Franca Jelušiča, že vrsto let poznanega po pridelavi odličnega žganja v Brkinih. File, kot ga kličejo prijatelji, si je ta laskavi naslov zaslužil konec lanskega leta, ko je bil v Srbiji imenovan za viteza žganja oziroma rakije in tako je po izpolnjevanju vseh pogojev postal član Mednarodnega viteškega reda rakije Srbije,« je povedala Štolfova.

Zvonko in Vida Sedmak (prvi in četrta z leve) sta osvojila največ priznanj.
Zvonko in Vida Sedmak (prvi in četrta z leve) sta osvojila največ priznanj.

Zbrane na turistični kmetiji Pri Filetu je pozdravila tudi hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek, ki je poudarila prizadevanja občine pri razvoju kmetijstva v Brkinih in dejala, da je bil Jelušič eden prvih, ki je prejel občinsko priznanje za promocijo žganj in turizma v Brkinih. Skupaj z Jelušičem, ki je bil tudi pobudnik geografske zaščite žganj brkinskega slivovca in kraškega brinjevca ter je predsednik obeh društev, sta prisotnim na prireditvi na Slopah podelila zaslužena priznanja. Mednarodno združenje viteškega reda rakije šteje 35 članov v Evropi, letos se jim bodo pridružili še trije.

Ostane naj v spominu

Franc Jelušič, prvi in edini vitez žganja v Sloveniji.
Franc Jelušič, prvi in edini vitez žganja v Sloveniji.

»Ocenjevali smo po 20-točkovnem sistemu, tako kot na tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, in sicer čistost, aromo, okus in harmoničnost. Za zlato medaljo je bilo treba doseči od 18 do 20 točk, za srebrno od 16,5 do 17,99 točke in za bronasto od 15 do 16,49 točke. Pri likerju je pomembno, da ima aromo in okus po sadju oziroma zeliščih, po katerih je poimenovan. Dodatne arome ne smejo izstopati, pa tudi žganje mora biti visoke kakovosti brez napak, da dobimo liker, ki nam ostane v spominu še dolgo potem, ko smo ga poskusili,« je poudarila Štolfova. V ocenjevalni komisiji so bili še Vasja Juretič, mag. Urška Klančar, Danijela Volk, Srečko Horvat in Ivo Šuc, v veliko pomoč pa jim je bil Aleks Dariž.

Čebelar Zvonko Sedmak z ženo Vido s Klanca pri Kozini je tudi letos blestel. Na ocenjevanje je dal kar 11 vzorcev, za 10 je prejel zlato odličje, med drugim za liker japonske nešplje z medom, ameriški slamnik z medom, medeni liker s propolisom in višnjev liker z medom, njegova slivovka je bila srebrna. Gregor Likar iz Premančana je odnesel štiri zlata priznanja, Sonja Jelušič je dobila zlato za limonovo verbeno v žganju in smrekove vršičke v žganju. Predsednik Društva brkinskih sadjarjev Matjaž Miše je med drugim prejel zlato priznanje za višnjev liker, liker iz buč, mešanico likerjev du wej in slivov liker. Podelitvi priznanj je sledila še degustacija, medtem ko je gospodinja turistične kmetije Sonja Jelušič postregla z joto in sladico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije