SANACIJA

Dvorec Viltuš brez graščaka klavrno propada

Objavljeno 20. oktober 2020 21.51 | Posodobljeno 20. oktober 2020 22.08 | Piše: Aleksander Brudar

Turistično društvo Selnica ob Dravi zgledno skrbi za grajski vrt. Ministrstvo obljublja statično sanacijo objekta.

Kdaj bo ta lepotec spet zaživel? FOTO: Tadej Regent
Minilo je že več kot 30 let, odkar so se iz dvorca Viltuš, ki stoji v Spodnjem Slemenu oziroma tik ob glavni prometni cesti med Mariborom in Dravogradom, izselili zadnji stanovalci. Grajski lepotec, ki bi lahko zagotovo postal ena od zelo priljubljenih turističnih točk tistega dela države, žalostno sameva in propada.
image
Salon v veliki dvorani leta 1929

»V zvezi z obnovo ni nič novega,« nam pove predsednica Turističnega društva (TD) Selnica ob Dravi Ivanka Frešer. Prav po njihovi zaslugi je grad vsaj na zunaj videti urejen. Za grajski vrt namreč člani TD Selnica ob Dravi pridno skrbijo vse od leta 2015. Po pogodbi s kulturnim ministrstvom društvo kosi in dosajuje travo, obrezuje grmovje, ureja ceste skozi park ter opravlja druga vzdrževalna dela. Vrt v angleškem slogu je zasnoval Oto van Badel, član rodbine, ki je dvorec kupila leta 1883 in mu po temeljiti prenovi v slogu angleške gotike iz časa Tudorjev dve leti pozneje dala današnjo podobo. Takrat so pozidali tudi izstopajoč štirinadstropni stolp s strešnimi ogelnimi stolpiči. Z njim je Viltuš dobil videz gradu, saj je poleg zleknjene podolgovate, a vendar razgibane tlorisne stavbne gmote pridobil še ustrezno višino. Frešerjeva dodaja, da so se za njegovo oživitev v preteklosti že zanimali nekateri posamezniki. Po celoviti prenovi bi namreč lahko objekt obogatili z gostinsko ponudbo, seveda vse v mejah strogih kulturnovarstvenih predpisov.
Sameva od leta 1989
Kot smo že poročali, je država že večkrat poskušala grad prodati, a neuspešno. Zadnji prebivalci v Viltušu so bili oskrbovanci enote Doma Danice Vogrinec Maribor, in to med letoma 1953 in 1989. Nato je bil izpraznjen. Na žalost v njem ni več nekoč bogate notranje opreme, po kateri je slovel. Izjemen rezljani leseni strop v veliki dvorani je ena od redkih stvari, ki je preživela vandalsko uničevanje. Nepridipravi so vse, kar se je dalo, kot smo v Novicah poročali že leta 2014, odnesli, nad pritrjenimi oziroma vzidanimi deli, ki so še ostali v grajskih prostorih, pa so se brutalno znesli.


V začetku bi lahko obnovili baročno kapelo, ki jo je leta 1750 dal pozidati grof Anton Rabatta, nato pa bi počasi obnavljali tudi druge prostore, in v nekaj letih bi ves grad, ki je tudi v notranjosti povsem izropan, spet zaživel. Frešerjeva dodaja, da park še danes veliko mladoporočencev izbere kot kuliso za svoje poročne fotografije. »Park je res lep. Sem prihaja veliko obiskovalcev, se fotografirajo in delajo selfieje,« pravi sogovornica. Zdaj se sicer v društvu ukvarjajo z vprašanjem, kako se čim prej lotiti podiranja štirih starih dreves, ki stojijo tik ob glavni prometni cesti in ki že ogrožajo udeležence v prometu. V zvezi s tem so se že obrnili na kulturno ministrstvo in čakajo na nadaljnja navodila.
 

Za obnovo doslej pol milijona evrov


Kot vse kaže, se morda v bližnji prihodnosti gradu Viltuš le obetajo nekoliko lepši časi. Na ministrstvu za kulturo so nam namreč povedali, da je 13. oktobra letos njihova državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc s sodelavci na ministrstvu sprejela županjo občine Selnica ob Dravi dr. Vlasto Krmelj in da bo ministrstvo nemudoma pristopilo k pridobivanju ustrezne dokumentacije za statično sanacijo dvorca.

»Občina Selnica ob Dravi pa bo, tudi z javnimi zavodi s področja kulture in v dialogu s sosednjimi občinami, preverila vsebinske možnosti za konkretnejši upravljavski načrt dvorca. Obstajajo tudi možnosti za iskanje morebitnih zasebnih najemnikov dvorca,« nam razložijo na ministrstvu.
Za obnovo in investicijsko vzdrževanje so med letoma 1996 in 2019 namenili že skupno 501.811,72 evra. V letih 2001 do 2002 je bila obnovljena streha, leta 2003 pa je bil izdelan tudi projekt statične sanacije. Ta je bil, kot pojasnjujejo na ministrstvu, leta 2016 noveliran.
Park je res lep. Sem prihaja veliko obiskovalcev, se fotografirajo in delajo selfieje.


»Zaradi razrasta hišne gobe in poslabšanega statičnega stanja so bila v letu 2015 izvedena nujna vzdrževalna dela (popravilo strešne konstrukcije in kritine, odstranitev ruševin in lesenih stropov, podpiranje stropnih konstrukcij, ki so močno poškodovane, zapiranje dostopov v grad zaradi preprečevanja vdora meteornih vod in vandalizma). Leta 2018 je bila izvedena sanacija poškodovanega mostu ob gradu,« so še našteli. Strinjali so se tudi, da za vzdrževanje parka vse od leta 2015 zgledno skrbijo tudi v TD Selnica ob Dravi, s katerim pa ima ministrstvo sklenjeno vsakoletno pogodbo o vzdrževanju parka v okvirni višini 10.000 evrov na leto.

»Ponudbo za odstranitev in obrezovanje dreves ter nadomestitev z novimi je pripravil Arboretum Volčji Potok. Po pridobitvi konkurenčne ponudbe bo izbran najugodnejši ponudnik, ki bo izvedel dela,« so sklenili.
Deli s prijatelji