ODZIVI

Vlada bo znova odločala o šolanju na daljavo

Gradivo, s katerim se bodo odzvali na odločitev, še usklajujejo, vlada pa naj bi ga obravnavala na sobotni dopisni seji.
Fotografija: Učenje na daljavo FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Učenje na daljavo FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je odzvalo na odločitev ustavnega sodišča, da so ukrepi, povezani z izobraževanjem na daljavo, neveljavni. Zapisali so, da gradivo, s katerim se bodo odzvali na odločitev, še usklajujejo, vlada pa naj bi ga obravnavala na sobotni dopisni seji. Gradivo bo sledilo oceni epidemiološke slike v državi in s tem povezani skrbi za zaščito zdravja ljudi v vzgoji in izobraževanju.



Ustavno sodišče je v četrtek odločilo, da sklepi vlade o podaljšanju izobraževanja na daljavo ne veljajo, ker niso bili objavljeni v uradnem listu. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. Služba vlade za zakonodajo je zapisala, da bo vlada po odločitvi sodišča tako znova odločala o ukrepih in jih bo »glede na stališče, da gre za predpise«, objavila tudi v uradnem listu.


Vladna služba za zakonodajo je v izjavi sicer poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. »Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še DZ.« Odločitev sodišča pa je vlado presenetila, »saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče«.



Premier Janez Janša je na twitterju zapisal, da je »očitno vir škodljivcev neizčrpen, ne glede na posledice«.

Medtem tudi v koalicijskih SMC in NSi pričakujejo, da bo vlada oz. ministrstvo za izobraževanje v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča v roku sprejelo ustrezne ukrepe in omogočilo nadaljnje šolanje na daljavo. Kot navajajo, je to v trenutnih epidemioloških razmerah potreben ukrep. Tudi v Desusu pravijo, da bo ministrstvo pripravilo ustrezne rešitve.

Preberite tudi: 
Presenečena vlada pojasnjuje, zakaj odloki niso bili objavljeni (VIDEO)
Pravnik Teršek: Kazni, napisane po 5. 11., so nične
Šole ne bi smele biti zaprte, vlada mora ukrepati v treh dneh


Iz SMC so sporočili, da se zavedajo, da je trenutni model izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela nujen in epidemiološko najvarnejši odziv na razmere. »Želimo si, da se otroci, tisti s posebnimi potrebami pa med prvimi, čim prej vrnejo v šolske klopi, vendar brez tveganja za zdravje. Med spoštovanjem najpomembnejših odločitev pa je pomembno, da ohranimo potrpežljivost, ki je v tem trenutku del poti do zdravja,« so navedli v stranki SMC, iz vrst katere je tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Dvom o zakonitosti ostalih ukrepov

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB pa menijo, da je odločitev ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da sklepi o šolanju na daljavo ne veljajo, zaušnica vladi. Pozivajo k spoštovanju vladavine prava in opozarjajo na nekatere ukrepe, pri šolanju na daljavo pa zlasti na posledice, ki jih ima to za otroke s posebnimi potrebami. 

»Medtem ko vlada na eni strani poziva k spoštovanju vladavine prava, po drugi strani krši eno od njenih osnovnih pravil, in sicer, da so vsi sprejeti predpisi tudi javno objavljeni,« je poslanka LMŠ Tina Heferle, ki tudi meni, da je odločitev ustavnega sodišča velika zaušnica tej vladi. Dodala je, da komuniciranje prek twitterja ni dovolj.

Nekdanji šolski minister in podpredsednik SD Jernej Pikalo je poudaril, da so razmere v državi, kar zadeva epidemijo, izjemno zahtevne, a to ne more biti opravičilo za to, da se dela po domače. Odgovor na to, da ukrepi niso dovolj učinkoviti, vidi v tem, da aktualni oblasti na ta način ne morejo več zaupati. Poudaril je, da razume starše, posebej otrok s posebnimi potrebami. Taki otroci potrebujejo drugačno vrsto pomoči, z odloki, ki niti niso dobro pojasnjeni, pa jim po Pikalovem mnenju odrekajo pravico do razvoja. Upa, da bodo na ministrstvu vsaj za te otroke omogočili pouk, sicer pa bi možnost vrnitve otrok v šole morala vlada po njegovem mnenju proučevati iz tedna v teden. Po Pikalovih ocenah obstaja tudi možnost odškodninskih tožb.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije