NISO PRIŠLI V PARLAMENT

Državna renta tudi za poražence

Seznam strank, ki jim ni uspelo prečkati parlamentarnega praga, a bodo kljub temu prejemale davkoplačevalske evre, je precej dolg.
Fotografija: Marjanu Šarcu z LMŠ ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, proračunski denar pa bo njegova stranka vseeno prejemala. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Marjanu Šarcu z LMŠ ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, proračunski denar pa bo njegova stranka vseeno prejemala. Foto: Marko Feist

Volitve lahko pomenijo dober vir financiranja ne samo za stranke, ki se uvrstijo v parlament, ampak tudi za uvrščene pod parlamentarnim pragom. V zdajšnjem mandatu od leta 2018 do vključno leta 2021 so si upravičene stranke, to so SLS, Piratska stranka, DD in Zeleni Slovenije, razdelile več kot milijon evrov.

Največ je pripadlo stranki SLS, okoli 361.000 evrov, ki je na volitvah 2018 zbrala 23.329 glasov ali 2,62 odstotka. Piratska stranka je prejela 328.000 evrov, DD slabih 284.000 in Zeleni Slovenije 252.000 evrov (podatki so do vključno leta 2021).

Ključen odstotek

Komu od neuvrščenih v parlament bo tokrat pripadel davkoplačevalski denar? Tistim strankam, ki so zbrale vsaj odstotek glasov volivcev. Na volitvah 24. aprila je to uspelo: LMŠ (3,72 odstotka), gibanju Povežimo Slovenijo (združene stranke Konkretno, Zeleni, SLS, NLS, NS – 3,42 odstotka), Državljanskemu gibanju Resnica (2,87 odstotka), Stranki Alenke Bratušek (2,60 odstotka), Nestrankarski ljudski listi Zdrava družba (1,76 odstotka), strankama Naša prihodnost in Dobra država (1,70 odstotka), Piratski stranki Slovenije (1,64 odstotka), Naši deželi (1,51 odstotka), Slovenski nacionalni stranki (1,50 odstotka) in Vesni – zeleni stranki (1,33 odstotka).

Katerim neparlamentarnim strankam sredstva pripadajo, podrobneje določa zakon o političnih strankah v 23. členu: »Stranke, ki so na zadnjih volitvah v državni zbor kandidirale svoje kandidatke ali kandidate, imajo pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so v državi dobile najmanj 1 % glasov volivcev.

Če je na volitvah več strank predložilo skupno kandidatno listo, imajo pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so v državi dobile najmanj 1,2 % glasov (če sta skupno listo predložili dve stranki) oziroma najmanj 1,5 % glasov (če so skupno kandidatno listo predložile tri ali več strank). Stranke iz prvega in drugega odstavka tega člena so upravičene do 25 % sredstev, namenjenih v proračunu za financiranje političnih strank, v enakih deležih, do preostalih 75 % sredstev pa so upravičene sorazmerno s številom glasov volivcev, ki so jih dobile v vseh volilnih enotah.

Stranke, ki so predložile skupno kandidatno listo, si delijo sredstva, pridobljena na podlagi proporcionalne delitve, v skladu z medsebojnim sporazumom, če sporazum ni sklenjen, pa po enakih deležih.« 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas