MANJŠANJE VPLIVA SLOVENIJE

Država nima pristojnosti glede Mercatorja, želi pa si ...

Trgovska veriga je v zasebni lasti.
Fotografija: Skupina Mercator. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Skupina Mercator. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – V slovenskem prostoru je završalo, potem ko je v javnost prišla informacija, da naj bi se Rusi in Hrvati dogovarjali, da bodo skupino Mercator »razsekali« po posameznih državah, kar bi lahko pomenilo katastrofo za slovenske dobavitelje in upravljanje iz Slovenije. 

Mercatorjeve družbe na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni in Hercegovini bi prevzela hrvaška Fortenova. Krovna družba Mercator iz Ljubljane naj bi tako ostala brez vseh vzvodov upravljanja svojih hčera po drugih državah Balkana.


Gre za 10 tisoč delavcev in dobaviteljsko verigo

Slovenska država nima možnosti, da bi lahko to preprečila, čeravno so se o tem dogovorili na junijskem obisku v St. Peterburgu. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da država nima pristojnosti ali vzvodov, da bi posredovala, saj gre za zasebno podjetje: »Je pa v interesu države, ker je Mercator pomembno podjetje za Slovenijo, ker ima 10 tisoč zaposlenih, dobaviteljsko verigo in ker so tu slovenski potrošniki.«

Kot je dejal, si želijo, da bo mama Mercatorja, nato Mercator in dobavitelji zadovoljni. Počivalšek se je zato sestal s predstavniki zagrebške družbe Fortenova (naslednica Agrokorja), Sberbanke in slovenskih dobaviteljev Mercatorja.
Zdravko Počivalšek. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

»Slovenija si želi, da se celotna skupina Mercator Fortenova prestrukturira. Da bo to novo podjetje, ki bo omogočalo, da bo rasto in se razvijalo. Zato želimo imeti pravočasno iz prve roke informacije, kakšni so načrti. Predvsem pa želimo pod ekonomskimi pogoji zagotoviti enakopraven status slovenskim dobaviteljem,« je še dejal po sestanku.


Bo sedež družbe ostal v Sloveniji?

Predsednik vlade je nedavno na obisku Rusije tudi izrazil pričakovanje, da bo sedež Mercatorja ostal v Sloveniji. Počivalšek pa pravi, da je optimist in da meni, da bo v kratkem času prišlo do dogovora med Agrokorjem, Fortenovo, Sberbanko in slovenskim dobaviteljem.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije