BRATSKI GASILCI

Družijo se tudi brez gasilske opreme (FOTO)

Gasilci iz Slovenije in Hrvaške v gosteh pri prijateljih iz Sv. Gregorja. Hrvaški gostje: Gasilska organiziranost je v Sloveniji daleč pred nami.
Fotografija: Čelni možje pobratenih društev z gasilsko ikono Silvo FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Čelni možje pobratenih društev z gasilsko ikono Silvo FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić

Ne le ob klicu na pomoč oziroma posredovanju pri krotenju ognjenih zubljev ali drugih elementarnih nesrečah, gasilci se radi družijo tudi brez uniform in opreme, ki jo uporabljajo pri svoji prostovoljni dejavnosti. Še posebno tisti, ki so pobrateni. V Gasilski zvezi Ribnica je PGD Sveti Gregor – njegovi člani so že 122 let v službi ljudstva – vzor tudi v tem, saj so v tem tisočletju navezali pobratene stike s tremi društvi. Na prelomu tisočletja so bratski podpis parafirali s PGD Dobrava v občini Škocjan na Dolenjskem, dve leti pozneje so listino popisali s PGD Šmarje pri Jelšah, leta 2005 pa s PGD Kokrica.

Nagovoril jih je tudi ribniški župan Samo Pogorelc.
Nagovoril jih je tudi ribniški župan Samo Pogorelc.

Bratski gasilci

»Ko smo si bratje Ribničani, Dolenjci in Štajerci podali roke, smo modro sklenili, da bo našo trdnost krepil simbol slovenstva, lipa, ki smo jo ob našem Gasilskemu domu trije položili v zemljo decembra 2002,« se spominja Vinko Levstek, predsednik PGD Sveti Gregor v prvem mandatu med letoma 1998 in 2003; vmes ga je 15 let vodil Peter Adamič, društvo je tudi v tem obdobju raslo, med drugim so odprli muzejsko sobo in obnovili dom, drugi mandat je Levstek začel 2018. Tesnejše stike med gasilskimi prijatelji je za več kot dve leti pretrgala epidemija koronavirusa, a je na zadnjem srečanju, ob 100-letnici PGD Kokrica, ravno Levstek dal pobudo, da bi oživili srečanja. Bilo mu je uslišano.

Prijateljsko srečanje

Pred dnevi se je okoli 50 gasilcev iz treh slovenskih društev pripeljalo v deželo suhe robe, med njimi tudi osem članov gasilskega društva iz hrvaške občine Pregrada, onstran Šmarja pri Jelšah, ki je pobrateno s prej naštetimi tremi društvi, a kot vse kaže, naj bi se jim kratkem pridružili tudi gostitelji tokratnega snidenja. Iz Svetega Gregorja so se odpeljali v Ribnico, kjer so si ogledali rokodelski center in v njem predstavitev izdelovanja in pletenja podnov za rešeta, vmes so odprli denarnice za vrsto ribniških spominkov, na koncu pa zavili še do PGD Ribnica.

Darilo za gostitelje: Vinko Levstek z »gasilskim aparatom«
Darilo za gostitelje: Vinko Levstek z »gasilskim aparatom«

»Ko prijatelji dajo glave vkup, je seveda neizogibna vsebina takšnih srečanj tudi izmenjava izkušenj oziroma primerov dobre prakse pri našem delu,« je Levstek poudaril ob pogrnjenih mizah v prostorih pred kratkim obnovljenega Kulturnega doma pri Sv. Gregorju, na steni katerega je plošča tu rojenega slovenskega politika, sociologa, pisatelja, teologa, publicista in časnikarja Janeza Evangelista Kreka. »Temu ni kaj dosti dodati. Razen tega, da bo treba srečanja nadaljevati,« so se strinjali Jože Granda, predsednik PGD Dobrova, Jakob Likozar, poveljnik GZ Kranj, Andrej Lipuž, predsednik PGD Šmarje, in Milan Burić, predsednik DVD Pregrada.

Prava ikona Šmarja

Pritrdila jim je tudi 84-letna Silva Vrčkovnik, dolgoletna predsednica PGD Šmarje pri Jelšah, in kot so jo pohvalili vsi po vrsti, ikona Šmarja in okolice. Štirideset in več let je že aktivna v gasilskih vrstah, od tega je v štirih mandatih (20 let) kot ena redkih žensk vodila šmarsko društvo. »Sprva sem se otepala zahtevne naloge, a je pozneje ob pomoči gasilcev šlo lažje. Ženskam svetujem, naj se preizkusijo tudi v tej vlogi, saj je v družbi vse več del, pri katerih ni razlike med spoloma,« je njen glas ob zasaditvi lipe pred 21 leti segel daleč naokoli.

Bog požegnaj, je na kratko pridigal slemenski župnik Andrej Mulje, tudi gasilec in ozvočevalec vseh prireditev pri Svetem Gregorju.
Bog požegnaj, je na kratko pridigal slemenski župnik Andrej Mulje, tudi gasilec in ozvočevalec vseh prireditev pri Svetem Gregorju.

Padel je na plodna tla. Od takrat se namreč številna društva ponašajo s tem, da imajo gasilko za predsednico. O vsestranski Silvi, ki o sebi sicer ne pove veliko, so njeni tovariši dejali, da jim je vzor v vsem. Že več kot 50 let je aktivna prostovoljka Rdečega križa, katerega krajevno organizacijo je tudi več let vodila, danes je še vedno tajnica. Bila je članica občinskega strelskega odbora, predsednica društva ljudske tehnike v Šmarju, sodelavka v lovskem društvu, folklorni skupini, med pobudniki in ustanovitelji šmarske godbe na pihala.

Ob zasaditvi lipe je bila prisotna tudi Silva, spredaj Vinko Levstek.
Ob zasaditvi lipe je bila prisotna tudi Silva, spredaj Vinko Levstek.

»Enkratno, navdušeni smo bili nad gostoljubnostjo, vtise bomo zagotovo prenesli našim članom. Prišlo nas je osem, a če bi bilo v vozilu več prostora, bi se zagotovo še kdo pripeljal. Gasilska organiziranost je v Sloveniji daleč pred nami. Ne vem, kdaj in če sploh vas bomo lahko dohiteli. Veselimo se obiska PGD Sveti Gregor pri nas,« je vtise strnil Milan Burić, gostitelji pa so povabilo seveda sprejeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije