Dravski kurenti na lovu za tangicami (FOTO)

Apaška dolina je tradicionalno rajala s kurenti. Še posebno so se jih razveselile male maškare.
Fotografija: Domačini so nestrpno pričakovali kurente. FOTOGRAFIJE: Vilibald Marič
Odpri galerijo
Domačini so nestrpno pričakovali kurente. FOTOGRAFIJE: Vilibald Marič

Podobno kot že vrsto let doslej so članice in člani Športno-turističnega društva (ŠTD) Mahovci tudi letos pripravili tradicionalno Kurentovanje v športnem centru v Mahovcih. Po čudovitem, lepem in sončnem vremenu se je na prireditvi zbralo veliko ljudi, ne le domačinov, temveč tako rekoč iz vse Apaške doline in radgonskega območja.
Sprehod po vasi
Sprehod po vasi

Prizadevni organizatorji so že pred začetkom osrednjega dogajanja pridno pripravljali dobrote in z njimi pogostili goste. Prvi obiskovalci so že nestrpno pogledovali okrog sebe, ali bodo morda že zagledali katerega kurenta. Prizorišče se je polnilo, iz minute v minuto je bilo več ljudi. Kmalu je napočil čas, ko so se pojavili osrednji gostje kurenti, in sicer iz KUD Polanec iz občine Starše na Dravskem polju.
 

Sladko za male maškare


»Naši prijatelji iz omenjenega društva so k nam letos prišli znova, pridružili so se jim kurenti iz vasi Žepovci, ki jih vodi naš član David Habjanič. Najprej so se ustavili na domačiji Jančar, kjer so jih domačini lepo pogostili. Ko so se odžejali, so začeli pogledovati naokrog, ali je kje kakšna lepa mladenka s tangicami. In glej, čudo, našli so jo – lepo mladenko, našemljeno v prelepo mačkico, ki je imela tudi tangice, tako da so bili kurenti v prvi fazi zadovoljni. Nato so se v spremstvu domačinov podali na pohod po vasi in priplesali v športni center, kjer so jih obiskovalci že nestrpno pričakovali, predvsem male maškare, saj so vedele, da imajo kurenti za njih presenečenje,« nam je razložila Andreja Fluher iz ŠTD Mahovci.
Tudi domačini so se našemili.
Tudi domačini so se našemili.

Predstavili so svoj ples in z njim in vsemi obiskovalci odganjali zimo. Nato so se znova odžejali, ko so dobili pomembno nalogo: razveseliti male domače maškare. Vsaka mala maškara je namreč dobila majhno pozornost, nekaj sladkega. Ko so opravili prvo nalogo, so dobili naslednje zadolžitve, in sicer izmed vseh našemljenih obiskovalcev izbrati tri najlepše maske. Imeli so zelo težko delo, a kljub temu so podelili tri majhne nagrade.

»Po tem težkem delu – kurenti so se zelo potrudili, da odženejo zimo iz naše vasi – smo za obiskovalce in kurente pripravili pogostitev s pustnimi krofi, langašem, za naše majhne in velike maske smo pekli tudi palačinke,« je še dejala Fluherjeva iz društva, v katerem so zelo veseli, da sta jih z obiskom počastila župan občine Apače dr. Andrej Steyer in direktorica občinske uprave mag. Severin Sobočan.


Ob slovesu s prijatelji, kurenti z Dravskega polja, so se mahovski organizatorji dogovorili, da se znova vidijo naslednje leto ob istem času na istem kraju. »Zato vsi prebivalci Apaške doline in tudi prebivalci drugih krajev lepo povabljeni k nam v letu 2021, ko bomo zopet gostili naše prijatelje kurente. V Mahovcih pa nas lahko obiščete tudi na drugih prireditvah in dogodkih.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije