KORONAŠTEVILKE

Dramatična napoved Kacina: Številke bodo tako zaskrbljujoče, da …

Vlada bi lahko že ta teden sprejela še strožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa sars-cov-2.
Fotografija: Jelko Kacin je napovedal, da bo padel neslavni rekord. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Jelko Kacin je napovedal, da bo padel neslavni rekord. FOTO: RTV Slovenija

Torkove številke o v ponedeljek potrjenih okuženih niso napovedale nič dobrega; okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 189 osebah, medtem ko je bilo prejšnji ponedeljek pozitivnih 99 testov. Še precej slabši naj bi bili torkovi rezultati, ki bodo uradno znani danes, predvidoma okoli 10. ure. Jelko Kacin je v sinočnjih Odmevih na RTV Slovenija napovedal, da nas čaka rekordni dan po število potrjenih okužb. Doslej so rekordno število okužb odkrili 1. oktobra, in sicer 239.
 
»Dogajanje spremljamo iz dneva v dan, iz ure v uro. Lahko rečem, da bo jutri postavljen rekord. Sedanji rekord bo močno presežen. Te številke bodo tako zaskrbljujoče, da bo vsakdo razumel, da če od jutri dalje ne začnemo ravnati drugače, bodo (bolnišnične, op. p.) postelje zasedene bistveno prej, kot je rekel predsednik vlade«, je opozoril Kacin, ki je predstavljal, kakšni ukrepi nas lahko čakajo v prihodnje glede na epidemiološko stanje. Načrt je sicer nekaj ur prej predstavil Janez Janša. Kacin je poudaril, da bi strožje ukrepe vlada ob močnem poslabšanju epidemiološke slike sprejela že ta teden.
 
Preberite tudi:

Vrag je vzel šalo: od četrtka spet nova pravila v trgovinah, lokalih ... (VIDEO)



Števila okužb Kacin ni razkril, saj rezultati še niso bili popolni, sprejemajo jih namreč vse do polnoči. Dodal je, da se bo za zdaj življenje najbolj spremenilo v lokalih, kjer bodo razdalje med mizami večje, za pultom pa strankam ne bodo več stregli. Prav tako po prireditvah ne bo več zakusk. V javnih prostorih bo nadzor nad tem, koliko ljudi bo smelo v prostor in kako daleč narazen bodo stali.

Kaj nas čaka v primeru nadaljnjega slabšanja epidemiološke slike? FOTO: Zaslonski posnetek
Kaj nas čaka v primeru nadaljnjega slabšanja epidemiološke slike? FOTO: Zaslonski posnetek


Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović je priznala, da nas je drugi val epidemije nekoliko presenetil: »Razmišljanje vsepovsod je bilo, da bomo prvi val omejili z intenzivnimi ukrepi, nato pa bomo imeli znanje in izkušnje, kako živeti z virusom; spremenili bomo navade in ustavili prenašanje virusa. A tako kot pogosto je narava hitrejša od spreminjanja človekovih navad. Ideja, da bomo z lahkoto normalno živeli z virusom, je videti vedno bolj odmaknjena.«

Verjetno okuženih najmanj 6000 ljudi

V Sloveniji je trenutno aktivnih 2206 okužb z virusom, po nekaterih ocenah pa je okuženih še tri- do štirikrat več Slovencev. Beovićeva je pojasnila, da so med prvim valom ocenjevali, da je okuženih približno petkrat več, sedaj, ko je testiranje nekoliko drugačno, »ko odgrnemo večji del ledene gore«, pa je faktor množenja tri, kar pomeni, da je pri nas verjetno okuženih 6000 ali pa še več ljudi.
 
Poleg ukrepov, ki jih poudarjajo že ves čas (umivanje rok, maske, razkuževanje, socialna distanca), je Beovićeva izpostavila zračenje prostorov, saj se v zatohlih prostorih kapljice, v katerih se prenaša virus, lahko širijo na več ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije