Drama v Kopru: pacienta ogrožala vse okoli sebe

Zaradi morebitno okuženega bolnika bo ZD Koper zaprt nekaj ur.
Fotografija: Zaradi morebitno okuženega bolnika bo ZD Koper nekaj ur. FOTO:Images/istockphoto
Odpri galerijo
Zaradi morebitno okuženega bolnika bo ZD Koper nekaj ur. FOTO:Images/istockphoto

V ZD Koper ugotavljajo, da se kljub opozorilom morebitno okuženi z novim koronavirusom ne držijo predpisanega protokola. Tako je zjutraj v eno od čakalnic ZD Koper mimo pravil vstopil potencialno okužen moški. Zaradi ukrepov je bil ZD nekaj ur zaprt, rezultat brisa še ni znan. »Na žalost ugotavljamo, da so ljudje vedno bolj neodgovorni. Ne držijo se navodil, ki jih dajejo NIJZ, ministrstvo za zdravje in osebni zdravniki,« je potarnala strokovna vodja Zdravstvenega doma (ZD) Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Preberite tudi: 
Znani Slovenci v karanteni, med njimi tudi jezična komentatorka (FOTO)
Panika: po razglasitvi karantene ljudje množično v šoping (VIDEO + FOTO)


Ko so ugotovili, kaj se je zgodilo, so zdravstveni dom zaprli, takoj popisali vse ljudi, ki so bili z moškim v stiku, ter očistili in razkužili vse prostore v pritličju, kjer se je gibal. Njega so napotili na odvzem brisa, rezultate še čakajo, medtem pa je v izolaciji. Zdravstveni dom so okoli 11. ure po izvedenih ukrepih ponovno odprli. Po besedah Kolander Bizjakove se je podoben primer danes zgodil tudi na urgenci v enoti na Bonifiki, čeprav so navodila za ravnanje objavljena na vidnem mestu. Tudi tam so nato izvedli vse potrebne ukrepe.

Ob tem je strokovna vodja ZD Koper ponovno poudarila, da je prvi kontakt ob okužbi dihal po telefonu izbrani zdravnik, ki bo opravil razgovor z bolnikom in ga usmeril naprej. Če bo treba, ga bo ob določenem terminu napotil na vstopno točko za odvzem brisa. »Prosimo bolne ljudi, naj ne vstopajo v prostore zdravstvenih ustanov, ker škodijo drugim pacientom in tudi zdravstvenim delavcem. Če bomo vsi zdravstveni delavci zboleli, ne vem, kdo bo ljudi zdravil.«

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije