MINERALFEST

Dragi kamni v plemenitem nakitu

V soboto in nedeljo bo v Cankarjevem domu oživel svet mineralov, fosilov in nakita; pritegnil bo tudi digitalni planetarij.
Fotografija: Martina Bolta se ukvarja z orgoniti. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Martina Bolta se ukvarja z orgoniti. FOTO: Primož Hieng

Oktobra bo vrata ponovno odprl MineralFest, sejem mineralov, fosilov in nakita, katerega rdeča nit so letos dragi kamni v plemenitem nakitu. Na sejmu, vnovič v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani ta konec tedna, 19. in 20. oktobra, bodo sodelovali razstavljavci iz Slovenije, Srbije, Indije, Italije, Kitajske in Nemčije.

Sodelovala bo tudi višja strokovna šola iz Sežane. FOTO: Primož Hieng
Sodelovala bo tudi višja strokovna šola iz Sežane. FOTO: Primož Hieng
Na prodajnem sejmu mineralov, fosilov in nakita bodo predstavniki Slovenije in tujine predstavili bogato, raznoliko in edinstveno ponudbo mineralov, fosilov in nakita. V digitalnem planetariju boste izvedeli in doživeli razvoj vesolja od velikega poka, razvoj zvezd in planetov, usode svetov ter razvoj življenja. Višja strokovna šola iz Sežane se bo predstavila s prikazom brušenja plemenitih kamnov v obliko kabošonov. To je polkrogelna oblika, primerna za brušenje prosojnih in neprozornih plemenitih kamnov, pri katerih želijo poudariti barvo v volumnu svetlobe. Poleg tega so na tej šoli razvili več prototipov kamnitih izdelkov za uporabo v gostinstvu in turizmu, ki temeljijo na kamnoseški tradiciji, uporabnosti in estetiki.

Prirodoslovni muzej Slovenije, ki hrani minerale, ki so prepoznani v svetu dragih in okrasnih kamnov, pripravlja razstavo, na kateri bodo posebej predstavljeni zoisit, eklogit in izbrani minerali draguljarske kakovosti. Na zlatarsko-draguljarski razstavi bodo na ogled unikatni izdelki članov sekcije zlatarjev in draguljarjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Vstopnina za odrasle v predprodaji je pet evrov, na dan dogodka pa 6,5 evra. Dijaki, študenti in upokojenci bodo za ogled v preprodaji plačali štiri evre, osnovnošolci tri, družinska vstopnica v predprodaji stane 12 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije