RAZSTAVA

Domžale v poldrugem stoletju

Razstava ob 19. aprilu, prazniku občine Domžale.
Fotografija: Mimo Domžal tečeta Kamniška Bistrica in avtocesta.
Odpri galerijo
Mimo Domžal tečeta Kamniška Bistrica in avtocesta.

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah so z virtualnim odprtjem uradno predstavili razstavo Upravni razvoj domžalske občine od sredine 19. stoletja do leta 2020, ki jo je pripravil zgodovinar dr. Miroslav Stiplovšek, tudi častni občan občine Domžale. Strokovni sodelavec in oblikovalec razstave je Roman Kos. Odprli so jo 19. aprila, ob prazniku občine Domžale.»Vloga občin, obseg njihovih pristojnosti, kriteriji glede ozemeljskega obsega in števila prebivalstva, sestava občinskih organov in način njihove izvolitve ter financiranje občinskih dejavnosti so se od sredine 19. stoletja do obdobja zdajšnje Republike Slovenije glede na vsakokratne družbenopolitične razmere s posebno zakonodajo o občinah spreminjali in dograjevali,« je povedal avtor razstave.

Skladno z njo je potekal tudi razvoj domžalske občine, nadaljuje Stiplovšek: »V tem razvoju so bile številne prelomnice, med njimi sredina 19. stoletja, ko je dobila pravico reševati nekatere lokalne zadeve, razglasitev Domžal za trg leta 1925, nastanek Mestne občine Domžale in njena razširitev v drugi polovici petdesetih let ter oblikovanje zdajšnje občine Domžale leta 1995.«

Avtor razstave Miroslav Stiplovšek (levo) in Matjaž Brojan, novinar in pisec knjig o Domžalah Fotografiji: Primož Hieng
Avtor razstave Miroslav Stiplovšek (levo) in Matjaž Brojan, novinar in pisec knjig o Domžalah Fotografiji: Primož Hieng
Fotografije in dokumenti ilustrirajo upravni razvoj domžalske občine ter značilnosti in težišča njenih prizadevanj na gospodarsko-socialnem in prosvetno-kulturnem področju za izboljšanje življenjskih razmer in kulture bivanja občanov. Na virtualnem odprtju sta spregovorila župan občine Domžale Toni Dragar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Cveta Zalokar, razstavo pa je predstavil avtor. Na ogled bo vse do 30. septembra, in sicer v času odprtja Slamnikarskega muzeja. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas