OGLOBLJENI

Dominika Švarc Pipan presenetila: vračali bodo evre, preverite, ali ste med prejemniki

Do vračila globe in stroškov postopkov bodo upravičeni tisti, ki so jih prejeli na podlagi nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag v času epidemije. Postopek bo avtomatiziran.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ministrstvo za pravosodje v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in vladno službo za zakonodajo pripravlja normativno rešitev, poseben zakon, v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili v času nalezljive bolezni covid 19, je danes dejala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipa. Rok za pripravo je 31. januar prihodnje leto. Ko bo potrjen v državnem zboru, se ga po rokih lahko začne izvajati. 

Kaj sploh prinaša? Švarc Pipanova je izpostavila ključne rešitve: zakonsko bodo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov postopkov prisilnih izterjav v zvezi s tistimi prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag.

»Rešitev bo določila tudi, da se tekoči prekrškovni postopki ustavijo, ravno tako da se ustavijo postopki v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist, postopki izvrševanja nadomestnega zapora oziroma postopki prisilne izterjave globe in postopki izterjave stroškov prekrškovnega postopka.«

Postopek vračanja glob in stroškov postopka se bo vodil po uradni dolžnosti, torej avtomatično, ne da bi prizadeti posamezniki morali kakor koli ukrepati sami. »Cilj vlade je, da vračanje glob in stroškov poteka čim bolj enostavno in centralizirano, tako da bodo prizadeti posamezniki avtomatično prejeli izračun, ki mu bodo lahko ugovarjali. Tudi izplačilo glob in stroškov bo avtomatizirano. Nekoliko po vzoru vračila preplačane akontacije dohodnine.« Finančna sredstva se v celoti zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (na izračun bo mogoče ugovor, če ga ne bo, bodo globa in stroški samodejno vrnjeni).

V celoti naloženih glob je bilo nekaj čez pet milijonov evrov, do zdaj prostovoljno plačnih glob pa okoli 1,7 milijona evrov. Predvidevajo, da je tolikšen tudi znesek, ki ga bo treba vrniti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas