ZELENE STRANKE

Dolgo se je šušljalo: ustanovitelj nove stranke bo bivši Cerarjev minister

Jure Leben prihaja z novo zeleno stranko.
Fotografija: Jure Leben. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Jure Leben. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben je sinoči v oddaji Studio City napovedal, da je v nastajanju nova zelena stranka. Na vprašanje voditelja, ali bo oblikoval novo zeleno stranko, je dejal: »Najbrž. Na terenu se aktivno pogovarjamo z vsemi zelenimi akterji. Na naslednjih volitvah moramo dobiti tak rezultat, da bo zelena politika jasno predstavljena v parlamentu in dober partner v koaliciji«.

Leben že ima izkušnje z ustanavljanjem stranke. Pred leti je bil namreč eden od ustanovnih članov SMC. Stranko in ministrstvo je predčasno zapustil po aferi z maketo drugega tira.

V Sloveniji deluje že kar nekaj strank, ki se zavzemajo predvsem za zeleno politiko. Prvo – Zeleni Slovenije – vodi Andrej Čuš, nekdanji poslanec iz vrst SDS, druga pa v Sloveniji že 20 let deluje, in sicer Stranka mladih – Zeleni Evrope, ki je tudi edina predstavnica iz Slovenije pri Evropskih Zelenih (EGP). Še ena v vrsti pa je že več kot leto dni na slovenskem političnem parketu, in sicer stranka Zelena dežela – ZaDa, ki ima program s povsem zeleno vsebino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije