Dolenjski živalski vrt potrebuje pomoč (FOTO)

Damjan Zupan premore 100 živali, edini vir dohodka je vstopnina. Koronavirus je za mesec in pol vzel obiskovalce, krma pa stane 70 evrov na dan.
Fotografija: Tudi kamelo imajo.
Odpri galerijo
Tudi kamelo imajo.

V sončnih spomladanskih dneh so se številni Dolenjci, pa ne le oni, ampak obiskovalci iz vse Slovenije, z veseljem odpeljali do Gomile pri Mirni, kjer je Damjan Zupan iz nič z obilo truda, predanosti in volje naredil slikovit živalski vrt, kjer je na ogled več kot 100 različnih živali, skupaj pa kar 35 vrst. Kdo vse domuje na tem koncu Slovenije? Kamela, risa, kenguruji, nandu, nosati medvedki, rakuni, patagonske mare, surikate, antilope, ježevci, divji prašički, mufloni, osli, poniji, lame, mini koze, več vrst ovc, damjaki in številne druge živali. Vajene so obiskovalcev v toplih dneh od začetka marca do sredine novembra, a zadnje tedne jih ni bilo.
Damjan Zupan upa na čim boljši obisk.
Damjan Zupan upa na čim boljši obisk.

Pričakovano in logično. Razmere okoli koronavirusa so naredile svoje, v parku Aladin pa so se zavedali svoje odgovornosti. Dolenjski zoološki vrt so zaprli za več kot mesec in pol! Devet let bo že od uradnega začetka delovanja parka, ki je postal priljubljena izletniška točka v lepih dneh. Dopoldne so se praviloma slišala radovedna vprašanja otrok na naravoslovnih dneh, popoldne pa je z igral odmeval otroški vrvež, pod senčniki so klepetali starši s kozarcem osvežilne pijače, kave ali sladoleda v rokah. Potem je ranč sameval do minule sobote, ko je spet odprl vrata.
 

Živijo od vstopnine


»Prosimo, da upoštevate navodila pristojnih organov. Igrala so za zdaj še zaprta. Razkužila za roke bodo postavljena pri vhodu, pri sanitarijah in samopostrežnih avtomatih. Hvala za vaš obisk, saj s tem pomagate, da kupimo hrano za živali,« je jasen lastnik Damjan, ki je prve korake v smeri parka naredil že pred 15 leti, potem pa vsako leto nekaj doda. Danes mu ni lahko.


»Za vsako novost, vsako novo igralo ali žival se lahko zahvalim številnim obiskovalcem, ki so ranč vzeli za svojega, prišli na obisk in s tem pomagali pri razvoju. Ranč se namreč financira izključno iz vstopnin,« opozarja naš sogovornik, ki se zaveda odgovornosti do svojih živali, zato se trudi, da park preživi.
 

Vsake tri dni po novo zalogo hrane


»Za živali skrbimo tudi v teh razmerah, je pa vse težje vsak dan zagotavljati 150 kg hrane, za kar potrebujemo 70 evrov vsak dan. V tem trenutku bi bili zato veseli kakršne koli pomoči, da živali ostanejo v tem okolju, v katerem so vajene biti. V preteklosti so domačini že vozili ostanke hrane k nam (suh kruh, zelenjava in sadje) – tovrstne pomoči bomo v teh časih še bolj veseli, prav tako tudi finančne pomoči v zameno za sezonsko vstopnico,« je dejal Zupan, ki je na lastno pobudo in z veliko entuziazma med dolenjske griče pripeljal zvezdnika, kamelo Aladina, in prelepe rise, ki predejo v senci na robu gozda, ter številne druge živali.


Damjan se trudi, da bi mu uspelo, vsake tri dni gre po novo zalogo koruze, briketov, krmil, mesa. Sprostitev ukrepov, vztrajnost in dobro delo v minulih letih so zagotovilo, da ta živalski čudež sredi Dolenjske preživi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije