KRAJA ELEKTRIKE

Dolenjski vinar kradel elektriko?

Objavljeno 24. julij 2020 13.34 | Posodobljeno 24. julij 2020 13.34 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Obtožen tatvine je lastnik zidanice Anton Cvetan. Elektru izpuhtelo za dobrih 13.000 € toka.

Anton Cvetan FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Nisem kriv. Nikoli v življenju nisem kradel. Nikoli niti nisem posegal v električno omarico niti nimam dostopa do nje. Sicer pa me v tem postopku nihče ni ničesar vprašal, ne predstavniki Elektra ne policisti,« je na okrajnem sodišču Trebnje dejal Anton Cvetan iz Češnjic pri Trebelnem. Na zatožno klop je moral sesti zaradi obtožb o kraji elektrike.

image
Tatovi so pri kraji elektrike, trdijo v ljubljanskem podjetju, izjemno iznajdljivi. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Po očitkih tožilstva naj bi od leta 2016 do 8. decembra 2017 nelegalno posegel v priključek električne energije in v priključni omarici opravil obvod pred glavnimi varovalkami do električne omarice svojega sosednjega objekta, kjer ni bilo števca za porabo elektrike. Tako naj bi po oceni Elektra Celje mimo števca steklo 72.864 kWh električne energije, omenjeno elektropodjetje pa naj bi oškodoval za 13.769 evrov, kolikor tudi znaša njihov premoženjskopravni zahtevek.
 

Veleproces


Če bi Cvetan, ki je že v pokoju, dejanje priznal, bi lahko sprejel od višjega državnega tožilca Srečka Hočevarja ponujeno denarno kazen 100 dnevnih zneskov, kar bi zneslo 2250 evrov. Za kaznivo dejanje tatvine je sicer zagrožena kazen do treh let zapora, a tožilec je pri predlogu kazni upošteval omilitvene določbe, predvsem to, da se Cvetan še nikoli ni znašel v nobenem kazenskem postopku. Ker bo torej moral Cvetan dokazovati svojo nedolžnost, se na trebanjskem sodišču glede na število prič obeta kar veleproces, za katerega je okrajna sodnica Tadeja Predanič že rezervirala dva razpravna dneva v septembru.

Vse več nezakonitih odjemalcev

V Elektru Ljubljana v zadnjih letih zaznavajo porast kraje elektrike. Tako na leto obravnavajo več kot 200 primerov kršitev pogodbenih določil, pri katerih so v ospredju nepravilno vstavljene glavne varovalke in samovoljni priklopi merilnih mest. »Popolne zaščite pred inovativnimi uporabniki, ki bi se radi okoristili, ni,« so ob razkritem incidentu povedali v podjetju, ki z električno energijo oskrbuje več kot 338.000 merilnih mest in je razdeljeno na distribucijske enote Ljubljana mesto, Ljubljana okolica, Novo mesto, Trbovlje in Kočevje. Za odkrivanje neupravičenega odjema uporabljajo več metod, imajo pa tudi posebno ekipo, ki take primere raziskuje. Ker še vsi odjemalci nimajo tako imenovanih pametnih števcev, je odkrivanje nekoliko težje, a bodo že do leta 2025 morala biti vsa merilna mesta opremljena z napredno merilno infrastrukturo. Na leto z naprednimi števci opremijo približno 25.000 merilnih mest. Ko bodo s sodobnimi napravami opremili vsa, verjetno inovativnih kraj ne bo manj, bodo pa zato tatove hitreje odkrili, so še pojasnili v Elektru Ljubljana.

Tako bodo morali svoje povedati sosedje pa policisti, električarji, Cvetanovi domači in še kdo, sodišče bo postavilo tudi izvedenca električne stroke. Na predlog Cvetanove odvetnice Sanje Sega iz Odvetniške pisarne Čeferin bo sodišče pridobilo tudi dokumentacijo, ki se je vodila zoper še enega domačina C. J. zaradi identičnih očitkov. »Na območju te izpostave podjetja Elektro, gre za izpostavo Mokronog – Puščava, so prisotne nepravilnosti, za kar pa niso krivi odjemalci,« je razloge za pridobitev te dokumentacije pojasnila odvetnica in dodala, da se je preiskava zoper C. J. končala z zavrženjem.
 

Merili napetost, odkrili goljufije


Ko so torej v decembru 2017 po tej vasi hodili kriminalisti in električarji, je med vaščani te mirne dolenjske vasice sredi vinorodnih gričev v občini Mokronog-Trebelno završalo. Nihče namreč ni natanko vedel, kaj naj bi počeli preiskovalci, ki naj bi imeli tudi posebne naprave, s katerimi naj bi, tako so ugibali domačini, iskali, kam gredo kabli, in ugotavljali, kje naj bi bil nezakonit priklop. Dejansko naj bi snemali nizkonapetostno omrežje, pri tem pa ugotovili domnevne kršitve.
 

Neuspešna tožba


O tem, kaj so odkrili električarji, smo poročali tudi novinarji, domnevno tatvino pa so potrdili tudi na policiji. Je pa novinarski članek, avtorja Bojana Rajška, objavljen v Delu, tako zmotil Boštjana Cvetana, ki se je prepoznal v kraticah osumljenca B. C., da je zaradi posega v čast in dobro ime vložil odškodninsko tožbo, zmotile pa so ga tudi navedbe, ki jih je novinar izvedel na terenu in po navedbah Cvetana ne držijo. Med drugim ne drži, da ima v kleti hladilni sistem, pa tudi cvička nima, pač pa sauvignon, ne drži niti, da naj bi grozil sosedom, bistveno pa je, da je nosilec števca električne energije in lastnik hiše, katere fotografija je bila tudi objavljena, oče tožnika, torej Anton Cvetan, in ne Boštjan Cvetan. Slednji je zahteval 13.000 evrov odškodnine in opravičilo, a s tožbo ni bil uspešen.

72.864 kWh električne energije je steklo mimo števca.

Ljubljanska okrožna sodnica Jadranka Juhant, ki je tehtala odškodninsko tožbo, je dejala, da je v članku resda prišlo do napake, ki bi se ji dalo tudi izogniti, a napaka ni bila takšna, da bi terjala odškodninsko odgovornost, prav tako pa so sosedje že pred objavo članka sumili, da gre v tej zidanici elektrika mimo števca. Tako je sodnica zaključila, da vinarju Boštjanu Cvetanu, ki je tožil časopisno hišo Delo, takratnega odgovornega urednika in novinarja, ne pripadata ne odškodnina ne opravičilo. 
Deli s prijatelji