MATJAŽ GOLOB

Dolenjski policist je novi kralj cvička

Matjaž Golob z Malkovca že 20 let skrbi za vinograd, premore 3000 trt, pridela tudi do 2000 litrov vina.
Fotografija: Novi kralj je bil širokogruden, cvička ni šparal.
Odpri galerijo
Novi kralj je bil širokogruden, cvička ni šparal.

Slovenija ima novega kralja, točneje imamo novega kralja cvička. Ta laskavi naziv bo po novem nosil 49-letni Matjaž Golob, vinogradnik z Malkovca, iz Vesele doline, ki je ena od vinogradniških leg Malkovca. Pa očitno tale dolina ni le vesela, ampak bi se po novem lahko klicala kar Kraljeva dolina. Zakaj? Ker je Matjaž že tretji kralj na tem koncu Malkovca. Pred njim sta se s tem laskavim priznanjem okitila že Andrej Tratar (leta 2009) in Marjan Pirc (2006.).
 

Ni bila korona, ampak predsednik


»Okoli 14. ure me je poklical Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, in sporočil veselo novico. Zelo sem bil presenečen. Mi je kar sapo vzelo, začel sem se tresti. Kot bi imel koronavirus,« je začel pripovedovati Matjaž, ki smo ga obiskali na Malkovcu. Ni bil sam, oče Anton in mama Majda sta čistila klet, žena Alenka je pripravljala pojedino, nekaj prvih prijateljev pa že segalo v roke in čestitalo novemu kralju. »Letošnja letina ima nekoliko nižjo oceno, lanska pozeba je naredila svoje. Predvsem je zdesetkala pridelek žametne črnine, ki daje ton cvičku, zato nekaj nižja ocena,« je povedal Jurak in razkril, da ima Društvo vinogradnikov Malkovec tudi najvišje ocenjeni cviček letine – to je postala žlahtna kapljica Uroša Flajsa, ki predseduje domačemu društvu, za kralja pa ni kandidiral.
Trije kralji iz Vesele doline: Marjan, Andrej in Matjaž
Trije kralji iz Vesele doline: Marjan, Andrej in Matjaž

»Ko daš vino na ocenjevanje, so pričakovanja vedno prisotna. Letos sem to storil prvič, da kandidiram za kralja cvička. Zakaj? Ker bom imel novembra abrahama, pa da bodo prijatelji vedeli, kako vino bodo pili. Očitno bodo pili najboljši cviček na svetu!« ni skrival ponosa Matjaž. »Lani je pozeblo, letos pa sploh. Kar poglejte tale šparon, le par mladic je gor,« opozori na usodo letošnjega pridelka v vinogradu, kjer praviloma pridela okoli 3000 litrov vina, od tega 2000 litrov cvička, za sad pa poskrbi okoli 3000 trt.
 

Premagal bolezen


Matjaž se je zapisal vinogradu pred 20 leti. Najprej je leta 1989 umrl tast, potem leta 2000 še ženin brat. Prevzel je vinograd in se lotil dela. Hodi v službo, je policist na Policijski upravi Novo mesto, zaposlen pa je v Operativno-komunikacijskem centru 113. Z ženo sta imela tudi gostilno, ki pa je zdaj v najemu. »Hčerki sta šli po svetu, midva pa sva ostala tu,« pristavi in ponosno doda, da hči Klara končuje študij za magistro mikrobiologije, mlajša Tinkara pa je v 4. letniku dentalne medicine. Matjaža delo v vinogradu sprošča po naporih v službi. »Pri delu mi pomagajo vsi,« pohvali predvsem domače in sorodnike, ki se praviloma zberejo na trgatvi, takrat je najbolj veselo!
Novega kralja sta počastila aktualna cvičkova princesa Maja Vovko in aktualni kralj cvička Andrej Grabnar.
Novega kralja sta počastila aktualna cvičkova princesa Maja Vovko in aktualni kralj cvička Andrej Grabnar.

»Nekaj prodamo, da si povrnemo nekaj stroškov, nekaj tudi spijemo,« pove, kaj naredijo z vinom. Ni veliko manjkalo, pa bi ga dal dan pred razglasitvijo kralja cvička v steklenice. »Včeraj bi ga morali ustekleničiti 1000 litrov, pa smo jih potem le 500. Nekaj mi je dalo misliti, kaj pa če mi uspe,« Matjaž pojasni, kako bi zavoljo ustekleničenja ostal brez naslova. Pogoj, da je nekdo kralj cvička, je tudi 1500 litrov cvička v sodih oz. cisterni. Leta 1999 je eden od vinogradnikov s tega konca ravno zavoljo manka količine ostal brez krone. Matjaž je naslova kralja cvička vesel tudi zato, ker ni veliko manjkalo, pa bi moral lani skoraj končati vinogradništvo. Bolezen je naredila svoje, a je Matjaž zmagal, ob tem pa pove, da bo vedno hvaležen dr. Hudoklinovi, ki mu je pomagala! »Zdaj sem precej bolje, vrnila se je volja do vinograda in dela. Ne bom končal,« poudari.
 

Pogovarja se z vinom


»Tale moj zmagovalni cviček je narejen brez filtra, vse je naravno čiščeno vino. Tudi velikih hladilnih sistemov nimam. Le navadna grebljica, s katero sem vse premešal. Pri meni ni nobene druge tehnike ali kemije. Predvsem pa je bistveno, da se z vinom pogovoriš. Ko pripravljam vino, pridem v zidanico, narežem klobaso. Potem premešam in naredim vse. Pojem do konca, še enkrat premešam, se tudi pogovorim, če je treba, še enkrat, in grem domov,« opiše svoj prvinski način priprave vina, ki daje jasen signal tudi malim vinogradnikom, da je lahko njihova kapljica lahko še kako kakovostna, tudi da seže po kraljevi kroni! Matjažev cviček ima dober vonj. »Pokojni ambasador cvička je rekel, da ni dobrega cvička brez portugalke. Tako je res,« pojasni Matjaž, od kod aroma.


Malkovec, društvo vinogradnikov imajo od leta 1972, se sooča z opuščanjem vinogradništva. »Tamle se pasejo ovce, tu rastejo orehi in lešniki. Opuščanj je veliko. Malega vinogradnika so zatrli. Politika in ekonomija sta naredili svoje. Čez pet let bo tule robida rasla. Vse, ki smo v tem hribu, nas bodo uničili tisti, ki sejejo in sadijo s traktorji cele hektarje,« opozarja Matjaž. Kralju so čestitali tudi direktor novomeškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda Damijan Vrtin, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk ter Roman Žveglič, ki vodi Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije. Čestitke in priznanja sta mu izrekla tudi aktualna cvičkova princesa Maja Vovko in aktualni kralj cvička Andrej Grabnar. Kralj Matjaž bo dobil krono na 49. Tednu cvička, ki bo v Trebnjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije